Selv om den norske massemorder Anders Behring Breivik selv mener, at han afsoner under forhold, som er i strid med menneskerettighederne, har han tilsyneladende ikke taget skade af at sidde i isolation. Det mener de læger, som har jævnligt kontakt med ham. (Arkivfoto)
Selv om den norske massemorder Anders Behring Breivik selv mener, at han afsoner under forhold, som er i strid med menneskerettighederne, har han tilsyneladende ikke taget skade af at sidde i isolation. Det mener de læger, som har jævnligt kontakt med ham. (Arkivfoto) Foto: ODD ANDERSEN

Han har 'afvigende opførsel' og viser 'tydelige tegn på ustabilitet'. Folk, der har undersøgt Andres Behring Breivik mener dog ikke, at han har fået skader af at sidde i isolation.

Han har 77 liv på samvittigheden. 67 af dem skød han ned med koldt blod, da han - forklædt som politimand - gik rundt på den lille ø Utøya og mejede uskyldige unge ned på en socialdemokratisk sommerlejr. Inden da havde han skabt død, ødelæggelse og frygt med en bombe i det centrale Oslo.

Datoen 22. juli 2011 har brændt sig fast i nordmændenes erindring. Det er snart fem år siden, men såret er frisk hos de mange, som mistede deres kære. Hos de sårede, som fik varige mén på krop og sjæl. Og hos det norske folk, som blev rystet af et terrorangreb fra en af deres egne landsmænd.

Alligevel er det tilsyneladende kommet bag på massemorderen Anders Behring Breivik, at han skal afsone sin straf under særlige forhold, så den norske stat er sikker på, at han ikke stikker af eller på anden vis igen kan gøre skade på andre.

Breivik

Siden han blev dømt, har han afsonet på afdelinger med særlig høj sikkerhed i fængslerne ved Ila og Skien. Hans afsoningsforhold er de strengeste i Norge. De indebærer blandt andet, at han ikke må have kontakt med andre indsatte.

Sidste år sagsøgte Breivik den norske stat for brud på menneskerettighederne, og i næste uge begynder en retssag, som af sikkerhedshensyn kommer til at finde sted i Skien Fængslet.

Hans advokat, Øystein Storrvik mener, at de strenge forhold har givet Breivik isolationsskader.

Den norske tv-station NRK har talt med sundhedspersonalet i fængslet. De fortæller, at Breivik i perioder har vist tydelige tegn på ustabilitet og har haft afvigende opførsel. Alligevel mener de læger, som har haft kontakt med ham over længere tid i fængslet ikke, at han har taget skade af de forhold, han afsoner under.

De ser tværtimod ingen grundlæggende ændring af hans mentale sundhed.

Emma

NRK har talt med kilder, som fortæller, at Breivik i lange perioder spiser og er i godt humør, men at han alligevel klager over den måde, isolationen påvirker ham.

Sundhedspersonalets vurderinger vil indgå i den kommende retssag.

Regeringsadvokaten afviser, at der er tale om brud på menneskerettighederne og henviser til, at Breivik har fået mulighed for at trække frisk luft på et større område, og at han selv kan vaske tøj.

Den norske kriminalforsorg har tidligere gennemført en række lempelser i Breiviks afsoningsforhold netop for at forhindre, at han tager skade af at sidde i fængsel.

Sidste år fik han mulighed for at spille spil og lave mad med de andre indsatte en gang om ugen. Her fik han også mulighed for en times social samvær med ansatte ved fængslet en gang om ugen. I den periode opholder han sig i et fællesrum med et lille køkken, hvor han laver mad, drikker kaffe og snakker med fængselsbetjentene. Det foregår uden håndjern.

NORWAY-ATTACK-JUSTICE-JAIL-BREIVIK-FILES

Det er ikke første gang, Breivik har klaget over de forhold, han afsoner under. I januar 2013 anmeldte han ledelsen af fængslet og den daværende justisminister for torturlignedende forhold. Han hævdede, at han blev udsat for psykisk mishandling, fordi han gang på gang blev udsat for ransagninger og havde forbud mod at ytre sig.  Dengang blev sagen afvist.

15. marts begynder Breiviks sag mod den norske stat.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.