Omkring halvdelen af de unge, der overlevede massakren på Utøya den 22. juli 2011, kæmper efter halvandet år stadig med psykiske traumer.

Det viser en ny undersøgelse, som norske Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har foretaget blandt 325 overlevende og 463 forældre.

Ifølge undersøgelsen går flere af de overlevende unge rundt med selvmordstanker, og hver anden har eller har haft depressioner og posttraumatiske stressreaktioner.

- Der er en øget risiko for selvmordshandlinger hos mennesker, der har været udsat for alvorlige traumatiserende hændelser, forklarer Grete Dyb til aftenposten.no.

Hun er specialist i børne- og ungdomspsykiatri ved NKVTS og projektleder for det såkaldte ’Utøya-studie’, der undersøger blandt andet eftervirkningerne fra massakren, hvor terroristen Anders Behring Breivik skød og dræbte 67 deltagere fra en socialdemokratiske ungdomsorganisation, der var på sommerlejr på den norske ø.

530 personer - primært helt unge - overlevede massakren på øen ved at flygte ud i vandet eller gemme sig i øens bygninger eller bevoksning. Størstedelen har set deres kammerater blive skudt.

- Tanker om selvmord gælder særligt for personer, hvor de psykiske traumer ikke vil forsvinde, og hvor de mister troen på, at de kan få det bedre i fremtiden. Det kan også gælde personer, som anklager sig selv for noget af det, som skete, og som mister troen på sig selv, siger Grete Dyb.