Hundredvis af civile har de seneste måneder søgt tilflugt under stålværket, mens der har været voldsomme kampe og beskydning.

Nu er de evakueret ligesom Rusland mandag også er gået med til at evakuere sårede ukrainske soldater.

Men nu frygter byrådet i den besatte ukrainske by, at en ny katastrofe lurer lige om hjørnet.

Nemlig en miljøkatastrofe.

Det skriver de i en besked på Telegram ifølge Dagbladet.

Røg stiger op over Azovstal-stålværket i Mariupol, der i starten af maj var under kraftig beskydning. Alexander Ermochenko/Reuters
Røg stiger op over Azovstal-stålværket i Mariupol, der i starten af maj var under kraftig beskydning. Alexander Ermochenko/Reuters
Vis mere

Årsagen er, at stålværket kommer til at rumme titusindvis af liter svovlsyre, som de hævder kan dræbe alt plante- og dyreliv i Azovhavet nord for Kerch-strædet. Og det kan i sidste ende få større konsekvenser.

»Det kan brede sig yderligere til Sortehavet og Middelhavet,« skriver byrådet i rapporten.

De har derfor nu bedt FN om at blande sig i sagen.

Azovstal-stålværket har været belejret af ukrainske styrker i to måneder. Både civile og soldater har barrikaderet sig inde på anlægget, mens russiske styrker har overtaget mere og mere af det omkringliggende område.

I begyndelsen af ​​maj blev civile evakueret fra anlægget. Og mandag bekræftede Rusland, at landet var gået med til at evakuere sårede ukrainske soldater fra det belejrede stålværk. Senere har alle overgivet sig og knap 1.000 ukrainske soldater er i løbet af ugen blevet evakueret af russerne som krigsfanger.

Russerne tog kontrol over Mariupol den 21. april.

Det enorme stålværk er under krigen blevet et symbol på Ukraines modstand mod Rusland. Det skyldes, at de hundredvis af soldater på Azovstal fortsatte med at kæmpe, selv efter at Mariupol faldt til russerne.