De to danske gidsler i Somalia, Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez, er blevet frigivet. De har siddet fanget i 838 dage.

- Vi er meget glade, vi har haft det ad helvede til, siger kaptajn Eddy Lopez til TV2 News.

Det skriver Berlingske.

De to danske statsborgeres fire filippinske kolleger er også blevet frigivet. De er alle i dansk varetægt og nu om bord på fregatten Iver Huitfeldt.

Styrmand Søren Lyngbjørns helbred har været dårligt på det seneste, men derudover er gidslernes helbred efter omstændighederne godt, erfarer TV2 News.

Alle gidslerne blev taget til fange under kapring fra fragtskibet MV Leopard i januar 2011 og har tilbragt det meste af deres tid som gidsler på landjorden. Forud for frigivelsen, blev der ifølge Ekstra Bladet kastet penge ud i vandet til gidseltagerne.

Gidslerne har fået at vide, at der blev indgået en aftale med piraterne 14. april. Løsesummen er angiveligt i størrelsesordenen 30-40 millioner, oplyser TV2 News.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) bekræfter, at gidslerne er frigivet ved en aktion, der blandt andet involverede en specialstyrke med helikopter og en båd, men han afviser, at der er betalt løsepenge fra den danske stat.

- Jeg kan fuldstændig afvise, at vi betaler penge til gidseltagere. siger Villy Søvndal til TV2 News.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) oplyser, at aktionen forløb som den skulle, og at den har været forberedt gennem længere tid. Han kan endnu ikke oplyse, om der er løsnet skud.

Begge glæder sig over, at gidslerne er på fri fod og i god behold efter omstændighederne.

- De er sikkert ombord på Huitfeldt, og det betyder, at en uendeligt lang og frygtelig periode for særligt gidslerne og deres pårørende er slut. De har været det mest forfærdelige igennem, vi overhovedet kan forestille sig. Tillykke til os alle sammen. siger udenrigsminister Villy Søvndal.

BNB