Lyt til artiklen

Vinter, kulde og varme i radiatoren står snart for døren.

Der er meldinger fra danske eksperter om, at det kan blive dyrt, og nu stemmer det russiske statsgasselskab Gazprom med i koret.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Gazprom sagde tirsdag, at de europæiske gaspriser kan stige med 60 procent til mere end 4.000 dollar pr. 1.000 kubikmeter svarende til 29.000 kroner denne vinter, da virksomhedens egen eksport og produktion fortsætter med at falde midt i vestlige sanktioner.

»De europæiske spotpriser på gas har nået 2.500 dollar (pr. 1.000 kubikmeter). Ifølge konservative skøn, hvis en sådan tendens fortsætter, vil priserne overstige 4.000 dollar pr. 1.000 kubikmeter denne vinter,« sagde Gazprom.

Gasstrømmene fra Rusland, Europas største leverandør, kører på reducerede niveauer i år, efter at en rørledning blev lukket, da Moskva sendte tropper ind i Ukraine i februar, og efter sanktioner udløste en strid om Nord Stream 1-rørledningens udstyr. Gaspriserne er steget som følge heraf.

Tidligere har danske eksperter spået, at gasprisen kan stige med op mod 50 procent. Et tal, der er lidt lavere end Gazproms.

»Hvis man synes, at den sidste vinter var dyr, er udsigterne lige nu, at det kan blive 50 procent dyrere den kommende vinter. Så det er meget dystre meldinger, vi får lige nu,« lød det fra Kristian Rune Poulsen, der er energianalytiker i Green Power Denmark, til DR.

Til B.T. forklarede Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, at man skal forvente en stigning i gaspriserne.

»Forbrugerne vil nok se, at gaspriserne stiger en lille smule og forbliver høje i et godt stykke tid endnu,« siger han og fortsætter:

»Det er ikke, fordi jeg forventer dramatiske prisstigninger på grund af det her, fordi vi allerede har set priserne stige meget, men det trækker i retning af højere gaspriser.«