Den politiske og økonomiske udvikling kan meget vel betyde, at vi allerede inden for 10 år skal affinde os med en markant anden verden, lyder det fra den amerikanske sikkerhedspolitiske tænketank Stratfor.

Europa vil være delt i fire, Tyskland vil havne i store økonomiske problemer og USA må indsætte militær i Rusland - der i øvrigt vil kollapse - for at passe på landets mange atomvåben.

Sådan lyder nogle af de forudsigelser, som Stratfor kommer med i en ny rapport. Ifølge tænketanken vil det kommende årti frem til 2025 have enorm indflydelse på verdens økonomiske og politiske udvikling, skriver The Independent.

Skal man tro Stratfor, vil Tyskland nemlig komme til at lide et alvorligt økonomisk nederlag i løbet af det næste årti. Landet, der er verdens fjerdestørste økonomiske magt, er nemlig særdeles afhængig af eksport og dermed kundernes lyst og evne til at købe tyske produkter.

Dermed vurderer Stratfor, at Tysklands økonomi er taget som gidsel af den økonomiske velfærd, hvorfor man også forventer en økonomisk nedgang for Tyskland i løbet af de næste 10 år.

Den hemmelige atombunker - 2

Artiklen fortsætter under billedet.

Tyskland kan meget vel blive ramt af en økonomisk krise, mener amerikansk tænketank.
Tyskland kan meget vel blive ramt af en økonomisk krise, mener amerikansk tænketank. Foto: TOBIAS SCHWARZ
Vis mere

»Vores prognose er, at Tyskland vil opleve en økonomisk tilbagegang, som vil lede til national social og politisk krise, mens Tysklands indflydelse i Europa vil reduceres i løbet af de næste 10 år,« skriver Stratfor i rapporten.

Polen vil være en magtfaktor

Vender vi blikket mod øst og kigger på Tysklands nabo, Polen, så er tænketanken anderledes optimistisk. Polen har nemlig opretholdt en vækst de seneste år, der kun er overgået af Tyskland og Østrig.

Derfor spår man, at Polen vil lede en antirussisk koalition, som vil involvere Rumænien. Denne alliance vil i anden halvdel af det kommende årti hjælpe Ukraine og Hviderusland med at generobre tabte områder fra Rusland ved hjælp af både »formelle og uformelle metoder.«

Ifølge Stratfor vil Polens magt desuden være et resultat af et samarbejde med USA, der vil medvirke til at styrke den polske økonomi og militære magt.

Europa vil være delt i fire

Generelt vil de kommende 10 år ikke være særlig gavnlige for Europa - bortset fra Polen. Stratfor spår, at Europa vil deles i fire, fordi der simpelthen ikke findes nogen enkelt politik, der kan trækkes ned over samtlige lande.

»Hvad der gavner en del af Europa, skader en anden,« skriver de.

Europas lande vil over tid blive mere fremmedgjorte over for hinanden, og vi vil se en opdeling, der hedder: Vesteuropa, Østeuropa, Skandinavien og Storbritannien.

Europa vil de kommende 10 år opleve en stigning i antallet af nationalstater, der vil arbejde hen mod løsrivelse af det europæiske fællesskab, forudser man endvidere.

Rusland vil kollapse

I det hele taget er det ikke synderligt positiv læsning, når man gennemgår de mange forudsigelser. For mens Tysklands økonomiske fremtid ser noget dyster ud, og Europa ligeledes vil opleve deres udfordringer, så vil man længere mod øst også opleve store problemer.

Verdens største land, Rusland, vil nemlig ikke »overleve i sin nuværende form,« lyder det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rusland kollapser. Så klar er meldingen fra Stratfor.
Rusland kollapser. Så klar er meldingen fra Stratfor. Foto: STRINGER/RUSSIA
Vis mere

For mens Polen og deres allierede vil tilbagetage tabte territorier i den vestlige del af Rusland, så vil det store land også have visse udfordringer med at kontrollere Kaukasien syd for Rusland.

Derudover spår tænketanken, at sanktioner, faldende oliepriser og stigende militære og interne uenigheder vil svække Rusland markant.

»Vi forventer, at Moskvas autoritet vil svækkes betydeligt, hvilket fører til den formelle og uformelle fragmentering af Rusland,« skriver de med henvisning til, at Rusland vil stå tilbage som flere små regioner, der ikke nødvendigvis vil samarbejde.

Svækkelsen af Rusland vil samtidig betyde, at man vil miste overblikket over, hvem der har kontrol over landets mange atomvåben, og det vil tvinge USA, der stadig vil være en massiv økonomisk, militær og politisk magt, til at gribe ind.

»USA vil være nødt til at opfinde en militær løsning,« skriver tænketanken i rapporten.

Kinas udvikling bremses, mens de øger undertrykkelsen

I mange år har Kina gennemgået en enorm økonomisk vækst, men det vil der også blive sat en stopper for ifølge Stratfors prognose. Kinas økonomiske udvikling vil nemlig aftage det kommende årti.

»Hvilket fører til udbredt utilfredshed mod det regerende kommunistparti. Partiet vil dog ikke liberalisere, og det vil betyde, at dens eneste mulighed for at kontrollere det eventuelle kaos vil være at øge undertrykkelsen.«

Samtidig vil urbaniseringen af Kina forøges. De kystnære klimaer vækster massivt, mens landets geografisk centrale byer vil blive fattigere, og det vil blot blive værre.

Artiklen fortsætter under billedet.

Urbaniseringen vil blomstre i Kina, mens landets økonomiske udvikling vil aftage.
Urbaniseringen vil blomstre i Kina, mens landets økonomiske udvikling vil aftage. Foto: JOHANNES EISELE
Vis mere

I rapporten spår Stratfor endvidere, at USA vil bruge militæret til at sikre landets atomvåben, mens de vil indgå et tæt samarbejde med Tyrkiet.

Overordnet set er det Stratfors forventning, at verden i år 2025 vil se noget farligere ud end i dag.