Dykket er den hurtigste - og måske eneste - udvej for de 12 fodbolddrenge samt træner, der er fanget i en grotte i Nordthailand. Men det er også den farligste. Huledyk er langt fra for utrænede dykkere.

»Modsat dyk på åbent vand kan du ikke gå direkte til overfladen. Kommer du i problemer, er du nødt til at klare det under vandet,« siger Bram Van Den Heuvel, dykkerinstruktør hos King Fish, et af de største dykkercentre i Norden, der ofte dykker i grotter:

»Du er under tidspres, fordi flasken på et tidspunkt løber tør for ilt. Det er mørkt, og selv med lygte er sigtbarheden dårlig pga. mudder. Derudover er der risiko for at komme til at hænge fast på et smalt stykke, så du bliver stresset og går i panik.«

Efter ti dage lykkedes det endelig at finde og dykke ind til de 13 personer, der pga. kraftigt regnvejr blev fanget i det oversvømmede kompleks af grotter i Khun Nam Nang Non Forest Park i det nordlige Thailand.

Men drengene, der er helt utrænede og ikke har lært at svømme, skal igennem en stejl læringskurve, hvis de selv skal dykke 1,5 kilometer gennem grottesystemet for at komme ud.

Normalt kræver det et almindeligt dykkercertifikat og mindst 100 dyk i bogen, før man overhovedet kan begynde træningen til huledykning.

»Det er det værste sted, de kan begynde træningen. Normalt vil man begynde i en svømmehal, hvor sigtbarheden er i top, vandet er varmt, og man kan bunde. Og selv her ser vi, at folk panikker. Huledykning er 10 pct. fysisk og 90 pct. mentalt,« siger dykkerinstruktøren.

12 thailandske drenge og deres fodboldtræner blev mandag fundet i live efter ni dages eftersøgning i en oversvømmet grotte i det nordlige Thailand. De sidder på en mudret forhøjning dybt inde i grotten. Det vakte glæde hos deres familier, som venter uden for grotten.
12 thailandske drenge og deres fodboldtræner blev mandag fundet i live efter ni dages eftersøgning i en oversvømmet grotte i det nordlige Thailand. De sidder på en mudret forhøjning dybt inde i grotten. Det vakte glæde hos deres familier, som venter uden for grotten. Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA
Vis mere

Anmar Mirza fra US National Cave Rescue Commission vurderer da også, at dykket er den farligste udvej:

»Hvis de ellers er i sikkerhed i grotten – også selvom vandet stiger - er den bedste mulighed formentlig at sørge for mad, drikke og medicin, så de kan overleve, til andre muligheder åbner sig,« siger han til the Guardian.

Lige nu er den mest sandsynlige redningsplan, ifølge dykkerinstruktør Peter Lajgaard, at drengene får helmasker på og bliver guidet ud af redningsfolk gennem det mudrede vand via liner.

Dermed skal drengene ikke selv lære at dykke:

»Men de skal selvfølgelig lære at håndtere det her udstyr, så de ikke panikker på vej ud og risikerer, at masken river sig løs,« siger Peter Lajgaard til Ritzau.

Det er ikke helt ufarligt at fragte en utrænet dykker på den måde.

»Når en person går i panik, kan det også blive farligt for makkeren,« siger Bram Van Den Heuvel.

Foto: PONGMANAT TASIRI
Vis mere

I det hele taget er udgangspunktet langt fra optimalt.

»Sikker dykning kræver, at man er veludhvilet, har drukket nok væske og har varmen i kroppen. Derudover er det vigtigt, at man er mentalt klar til dykket, som selv i en svømmehal kan være nervepirrende første gang,« siger dykkerinstruktøren.

Men drengene er presset mentalt, vurderer Siv Kvernmo, professor i børne- og ungdomspsykiatri ved Universitetet i Tromsø.

»At sidde i mørket er en torturmetode(...) Man skal have en stærk psyke for at klare det,« siger hun til Dagbladet.no