Et handelsskib lastet med tonsvis af sølv, blev sænket af naziubåd i 1941. Nu er vraget fundet.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Dybt nede på havets bund, dybere end hvor det verdenskendte Titanic blev fundet, ligger vraget af S.S. Gairsoppa, et britisk handelsskib, som i 1940 sejlede fra Indien til Storbritannien med lasten fuld af te, jern og 240 ton sølv.

Det vil sige, at der skulle være sølv på båden til en værdi af cirka 1,3 milliarder kroner, når man beregner værdien ud fra dagens sølvpriser på 29,3 dollar per ounce.

New York Times bringer historien om Gairsoppa, som, da skibet næsten var nået hjem til England i 1941, måtte bryde op med sin konvoj og derfor lå frit tilgængeligt for de tyske torpedoer.

En tysk ubåd, ledet af kaptajnløjtnant og nazist Ernst Mengersen, gennemhullede skibet, som sank omkring 480 kilometer sydvest fra Irlands kyst og ned på den næsten fem kilometer dybe bund.

Skatten kan nemt hives op

Det hverken pirater eller lykkejægere, der har fundet frem til skibet, men derimod firmaet Odyssey Marine Exploration, der er blevet hyret af den britiske regering til at finde skibet. Og det er lykkedes takket være ny og avanceret teknologi.

- Vi har været så heldige, at skibsvraget sidder op med åbne og tilgængelige lastrum. Det gør det nemmere for os, at tømme skibets last via lugerne, lige som det sker med skibe, som ligger ved kaj, siger Gref Stemm, som er administrerende direktør for det skattejagende firma.

Men selvom man mener at have identificeret skibet, har man endnu ikke fundet frem til selve skatten. Da en dybdevandsrobot undersøgte skibet i fire og en halv time forleden, fandt man frem til nogle skinnende tingester, som viste sig at være dåser med te.

Når og hvis skatten bliver fundet, vil skattejægerne have skudt papegøjen. De står til at få 80 procent af den milliard store gevinst, mens den britiske stat får de 20 resterende procent.

New York Times har en video med optagelser fra S.S. Gairsoppa på havets bund.