Selv om det kan være fristende at slippe billigere til en Louis Vuitton-taske eller en Hugo Boss-skjorte, skal man holde sig væk fra kopivarer.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Der er nemlig stor risiko for, at kopivarerne indeholder farlige stoffer eller kemikalier, fordi der ikke er kontrol med, om varerne overholder fastsatte grænseværdier.

Det er det europæiske politisamarbejde Europol, der er ude med advarslen. Det forklarer en ekspert fra Europol til Berlingske.

- Det er ikke længere kun Louis Vuitton og Chanel – alt kan forfalskes. Vi har set falske kondomer, falsk vin, falsk mineralvand og falsk te, der blev lavet af græs og tilsat kemikalier for smagen. Der er jævnligt beslaglæggelser af falske pesticider med et skadeligt indhold, og det er jo skræmmende, for pesticider ryger ind i fødekæden, forklarer kilden til Berlingske.

Europol får løbende indberetninger fra medlemslandene om, at det specielt er giftstoffet formaldehyd i mærkevaretøj til børn, der er blevet populært i kopierne. Stoffet kan give hudirritation, åndedrætsbesvær og astma.

Udvis naturlig skepsis


Forbrugerrådets chefkonsulent, Benedicte Federspiel, opfordrer befolkningen til at udvise en naturlig skepsis, når de køber varer.

- Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det som regel heller ikke sandt. Som almindelig forbruger har man dog ikke altid en chance for at vide, at nogle produkter på internettet er falske, så myndighederne bør være meget mere opmærksomme på det her, siger hun til Berlingske.

EU-Kommissionen offentliggjorde i går sin årsrapport om toldmyndighedernes aktiviteter. Af rapporten fremgår, at der i 2010 blev beslaglagt mere end 103 millioner varer, som menes for at være forfalskede.

Det skal du passe på


Foto: Reuters
Vis mere
Elektronik
Kopiproduceret elektronik kan ofte have et falsk sikkerhedsstempel, men produkterne er langtfra sikre. Europol melder om produkter med utilstrækkelig isolering og ledninger og andre dele i særlig dårlig kvalitet. Konsekvensen kan være, at forbrugeren får kraftigt stød, eller at elektronikken bliver overophedet, kortslutter eller i værste tilfælde antændes.


Foto: AFP
Vis mere
Batterier
Lithium-batterier, AA-batterier eller batterier til mobiltelefoner bliver også forfalsket, og det medfører risici for forbrugerne, da kopibatterierne bl.a. bliver produceret med billig kulstof-zink teknologi, der kan udløse eksplosioner, hvis de bliver blandet med almindelige alkaline batterier. De falske batterier risikerer ligeledes at selvantænde.


Foto: AFP
Vis mere
Tøj
Ved kopiproduceret tøj er der ingen kontrol med de kemikalier, der bruges til eksempelvis at farve tøjet med. For nylig er der eksempelvis fundet giftstoffer i falsk børnetøj – her var koncentrationen af formaldehyd i tøjet 500 gange højere, end hvad sikkerhedsgrænsen normalt er. Dette kemikalium kan ifølge WHO give hudirritationer, åndedrætsbesvær, astma og hudkræft.



Foto: Linda Henriksen
Vis mere
Cigaretter og alkohol
Der er også eksempler på kopiprodukter inden for tobak og alkohol, og her kan indholdet være yderst sundhedsfarligt. Falske cigaretter indeholder typisk mere tjære end normale cigaretter, og der er også set eksempler på kræftfremkaldende kemikalier som arsenik, kadmium og benzen. Kopiproducerede alkoholiske drikke kan ligeledes indeholde farlige kemikalier, som bl.a. kan forårsage leverskader, koma og dødsfald. I Tyrkiet døde 23 mennesker efter at have indtaget kopiproduceret alkohol, der indeholdt dødelige doser af methanol.



Foto: Kristian Brasen
Vis mere
Medicin og apotekervarer
Salg af kopipræparater online er et voksende marked, og den falske medicin kan være stærkt sundhedsskadelig. Ifølge Europol er der eksempler på produkter, der slet ikke indeholder de aktive ingredienser indeholder langt mere af den aktive ingrediens, end sikkerheden tillader, eller er lavet af farlige alternative ingredienser, der eksempelvis kan forårsage leverskader eller være dødbringende.