Mange danskere elsker light-sodavand. Smagen minder rigtig meget om det sukkerholdige alternativ, men feder slet ikke i samme grad. Men nu viser et nyt studie, at light-sodavand ikke nødvendigvis er bedre for dit helbred.

Folk, der godt kan lide at drikke light-sodavand på daglig basis, øger nemlig deres risiko for at få slagtilfælde eller demens.

Forskere fra Boston University School of Medicine, som står bag studiet, fandt frem til, at personer, der drak drikkevarer med kunstige sødestoffer en gang om dagen, havde næsten tre gange så stor risiko som personer, der drak light-produkter en gang om ugen.

Resultaterne er baseret på data fra mere end 4.300 personer, som forskerne har fulgt gennem ti år.

»Der er mange studier, der peger på skadelige effekter fra sukkerholdige drikkevarer, men jeg mener, at vi også bør overveje den mulighed, at light-produkter ikke er et sundt alternativ,« fortæller ledende forsker Matthew Pase fra Boston University School of Medicine i Massachusetts, USA, til Medscape Medical News.

Han tilføjer, at studiet ikke kan bevise årsag og effekt på grund af dets design, der lægger op til observation, men når det medregnes, hvor populære light-produkter er, så er det essentielt, der bliver forsket mere i området.

På grund af studiets karakter vil han endnu ikke direkte fraråde light-produkter, men han opfordrer dog til forsigtighed – især for de personer, som drikker flere light-produkter om dagen.

I studiet blev sukkersødede drikkevarer ikke knyttet til slagtilfælde eller risiko for demens, men forskerne siger, at det ikke skal tages som bevis for, at de sukkersødede drikkevarer er sikre.

»Der er mange andre studier, som peger på skadelige bivirkninger fra sukkerholdige drikkevarer, og vi havde ikke en stor nok gruppe mennesker, der indtog sukkerholdige drikkevarer i dette studie til, at vi kan sige noget troværdigt om det. Vi har langt flere personer, der indtog kunstigt sødede drikkevarer,« siger Matthew Pase.

Keith Fargo, som er leder af videnskabelige programmer og talsperson for Alzheimers Assosiation siger til Medspace Medical News, at det er svært at konkludere noget specifikt ud fra studiet. Alligevel tilføjer han:

»Der skal helt sikkert ringe en advarselsklokke, men det står ikke klart, at vi blot kan tage et simpelt skridt hen mod at fjerne sodavand og juice for at reducere risikoen for demens og slagtilfælde. Vi bliver nødt til at se på det store billede, hvor motion og diæt også spiller en rolle.«