To teenage-drenge forsøgte at stoppe den svært bevæbnede Anders Breivik, da han gik amok på Utøya

Fredag den 22. juli 2011 vil for altid stå mejslet ind i bevidstheden hos vore norske naboer.

Fra det øjeblik højreekstremisten Anders Behring Breivik gik amok og i bogstaveligste forstand mejede alt og alle ned, han kunne komme i nærheden af på skærgårdsøen Utøya uden for Oslo, var verden ændret.

Katastrofen var i skræmmende grad en realitet. Da Norge talte sine døde, var 77 mennesker – langt de fleste børn og unge – blevet berøvet livet af den 32-årige blonde Breivik, hvis vrede og formørkede sind havde befalet ham at blive Norges værste bøddel i nyere tid med helt uskyldige mennesker som sine ofre.

SE BILLEDERNE: De mistede livet på Utøya

Antallet af døde kunne have været endnu større. Og det var det formentlig blevet, hvis ikke de, som havde modet og muligheden, forsøgte at kæmpe imod, så godt det lod sig gøre. To af disse helte er 16-årige Rustam Daudov og 17-årige Måvsar Zjamaev. Begge oprindelig flygtninge-børn fra Tjetjenien, men opvokset i den norske by Elverum.

Selv om de selv så døden direkte i øjnene, kæmpede de for at stoppe Anders Breiviks galskab. Han fuldt udstyret med et arsenal af skarpladte automatvåben. De blot udstyret med sten fra fjeldet. For sten var det eneste, de havde ved hånden, mens deres kammerater blev skudt og dræbt foran dem.

LÆS OGSÅ:

I første omgang løb de selv for livet, men efter en kort og hektisk mobiltelefonsamtale med Måvsars far – alt imens myrderierne var i gang helt tæt på – løb de to kammerater tilbage for at tage kampen op mod overmagten med deres s ungdoms mod og sten som eneste våben.

- Jeg har før været vidne til, at mennesker er blevet skudt. Det var i mit hjemland, da jeg var lille, og det fik jeg nogle flashbacks til. Men efter samtalen med min far var jeg i stand til at tage mig sammen. Far sagde, at jeg kunne gøre det, og at jeg derfor ikke bare skulle tænke på mig selv, men også på de andre unge på øen. Han bad mig forsøge at hjælpe så mange som muligt af dem, beretter den 17-årige Måvsar i et interview i norske Dagbladet.

LÆS OGSÅ:

Budskabet fra hans far var enkelt. Og skræmmende:

- Gå til angreb på gerningsmanden. Og gør det ordentligt.

Og det var, hvad de gjorde. Mens de i infernoet kunne se deres kammerater blive dræbt en efter en, listede de sig sammen med endnu en teenager – kun bevæbnet med sten i hænderne – i en bue om bag den svært bevæbnede Anders Breivik.

Ville slå Breivik

- Vi var nok kun tre meter væk og skulle til at slå ham, men så skød han en af vores kammerater i hovedet. Så kastede vi bare stenene og løb for livet, siger Rustam, som ikke var helt sikker på, om Breivik blev ramt. Men det er Måvsar sikker på:

- Først skreg han, og derefter vendte han sig om mod mig og råbte ’forbandede sorte djævel’ efter mig, siger den 17-årige dreng til Dagbladet.

Fra det øjeblik var der dog ikke mere at gøre for de modige drenge, hvis de selv skulle have en chance for at overleve massakren. Så i særdeleshed Måvsar satte alle kræfter ind på at redde så mange som muligt fra døden.

Han fandt en slags hule eller fremspring i fjeldvæggen og fik samlet en del af de øvrige forskræmte børn og unge der, så Anders Breivik ikke kunne se dem.

Nogle af kammeraterne var endda i en så chokeret tilstand, at de ikke formåede selv at krybe i skjul. De værst medtagne fik Måvsar bragt ind i hulen med magt – en af dem en dreng på blot otte år.

Reddet fra druknedøden

Desuden svømmede den 17-årige norsk-tjetjener ud og reddede andre kammerater fra druknedøden i tre omgange. Men til sidst havde han ikke flere kræfter. Han siger til avisen:

- Jeg kunne ikke bare lade dem drukne og svømmede derfor ud og hjalp dem ind. Men jeg klarede ikke at redde en dreng, som var bare ti meter fra mig i vandet. Han druknede.

Afhøringerne af den 32-årige Anders Breivik er de seneste dage gået ind i en ny fase, hvor politiet er stadig mere pågående. Afhøringerne er, efter Breiviks eget ønske, langvarige og helt op til ti timer ad gangen.

Her har højreekstremisten bekræftet, at han blev mødt af modstand fra nogle unge, mens han var i gang med at udføre sin ufattelige massakre på Utøya.