Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Deres fremgangsmåde er hensynsløs. De stabler et angreb på benene, finder frem til de kristne og dræber dem. Men da de som så mange gange før standsede en bus fyldt med muslimer og kristne i Kenya, så tog det en uventet drejning. For muslimerne i bussen, der hovedsageligt var kvinder, beskyttede de kristne mod terroristerne med livet som indsats.

Det skriver CNN.

For lidt over et år siden tog den frygtede terrororganisation al-Shabaab livet af 28 ikke-muslimske buspassagerer. Det er dét, de gør. Det er dét, de er kendt for. Den somaliske terrorgruppe al-Shabaab huserer i Kenya og en række andre afrikanske lande. Her stopper de busser, finde dem, der ikke er muslimer, og fylder deres kroppe med skud fra deres våben.

Men da al-Shabaab mandag stoppede endnu en bus i Kenya, gik det ikke som planlagt for terroristerne. For de muslimske buspassagerer beskyttede de kristne. Et vidne sagde ifølge CNN, at de muslimske passagerer fortalte terroristerne, at »De kunne dræbe dem alle eller lade dem være i fred«.

En af passagererne ved navn Abdiqafar Teno fortæller til CNN, at de muslimske kvinder skjulte de kristne bag deres bagage, og at nogle af de muslimske kvinder tog deres hovedbeklædning af, og gav dem til de kristne, så de kunne sjule sig. Da terroristerne i starten ville dele passagererne op efter religion, sagde muslimerne ifølge vidnet, at der ikke var nogle kristne, og at de skulle lade dem være i fred. En kristen mand blev dog skudt, efter han forsøgte at flygte fra stedet.

Bussen, hvori der var lidt over 100 passagerer, skulle køre til den kenyanske by Mandera, der ligger tæt på grænsen til Somalia og Etiopien. Busturen er så farlig, at de offentlige køretøjer normalt bliver ledsaget af en politibil. Det var da også udgangspunktet for denne rejse, men den politibil, der skulle beskytte passagererne på den farlige tur, var ifølge CNN brudt sammen. Få timer efter, at politibilen havde standset, blev bussen angrebet.

al-Shabaab har været aktiv i Kenya siden 2011, som var det år, den kenyanske regering sendte tropper til Somalia for at hjælpe med at bekæmpe den islamistiske milits.
Det mest blodige angreb fra terroristgruppen fandt sted i april. Her stormede de et universitet i Kenya og dræbte 147 elever. Ifølge vidner spurgte terroristerne eleverne, om de kunne reciterer vers fra Koranen. Kunne de ikke det, blev de skudt.

CNN snakkede med den kenyanske politiker og minister for national sikkerhed, Joseph Ole Nkaissery. Han sagde, at de kenyanske sikkerhedsstyrker er i gang med at finde frem til terroristerne, og at buspassagerernes handling er beundringsværdig. Det viser nemlig, at de står sammen som folk.

»Vi er alle kenyanere, og vi er ikke adskilt af religion. Vi er ét folk, og det er et vigtigt budskab at give videre«.

Andre læser også