Den 23. september lå der en kuvert i New York Times-journalisten Susanne Craigs dueslag. Afsenderen var 'The Trump Organisation', og indholdet var fotokopier af tre sider fra Donald Trumps selvangivelse for 1995.

»Jeg troede, det var et svindelnummer. Min reaktion var, at det her ikke kunne være rigtigt,« har hun selv fortalt til Washington Post om den kuvert, der senere skulle vise sig at afsløre, at Donald Trump i 18 år kan have undgået at betale indkomstskat af tæt på en milliard dollars.

Selvangivelsen viste også, at det i et overvejende positivt år for aktiemarkedet i 1995 med en gennemsnitlig gevinst på 37 procent lykkedes Donald Trump at tabe 916 millioner dollars efter flere fejlinvesteringer. Det store tab kan således medført, at han kan have undgået - helt lovligt - at betale indkomstskat.

Men ingen ved, om han har betalt sin skat. For det vil Donald Trump nemlig ikke afsløre.

Samtidig vil kritikere - heriblandt demokraterne og Hillary Clinton - mene, at tallene er et udtryk for, at Donald Trump langt fra er den gode forretningsmand, som han ellers har brystet sig af.

Og derfor kommer afsløringerne også på et særdeles uheldigt tidspunkt for den til tider noget bramfrie mangemilliardær. For om knap en måned, 8. november, skal amerikanerne til stemmeurnerne for at afgøre, hvem der skal tage over for Barack Obama i Det Hvide Hus.

Lækagen må komme et sted fra

Men hvem er det, der har lækket Donald Trumps selvangivelse fra 1995 og dermed løftet sløret for den manglende skattebetaling og de tilsyneladende ringe forretningsevner?

Hidtil er der blevet spekuleret i øst, men i den grad også i vest siden afsløringerne søndag. Mandag rettede pilen sig imidlertid i en bestemt retning - nemlig mod Donald Trumps ekskone, Marla Maples.

For ikke lang tid efter skatteafsløringen havde ramt alle verdenshjørner, bemærkede mediet The Daily Beast, at Marla Maples sendte følgende tweet ud:

Ved første øjekast kan det være svært at se, hvad en stor mængde græskar skulle have af relation til Donald Trumps manglende skattebetaling i næsten 20 år.

For som Berlingskes USA-korrespondent Poul Høi rigtig nok noterer, så må Marla Maples' - der i øvrigt er tilhænger af kabbalah, en jødisk tradition af bibelfortolkning - hensigt med tweetet tænkes at være en hyldest til efteråret.

Men det kan ifølge Poul Høi også læses som et 'nyd-øjeblikket-fordi.. Yes!'

Og det gjorde journalisten Marc Caputo tilsyneladende, for i et tweet til Marla Maples skrev han efterfølgende: 'Når du serverer en kold ret af hævn og nyder efteråret.'

Artiklen fortsætter under billedet.

Marla Maples.
Marla Maples. Foto: Frederick M. Brown
Vis mere

Ekskonen har ifølge Berlingske endnu ikke benægtet, at hun skulle stå bag, ligesom hendes talsmand heller ikke har haft nogen kommentarer til historien fra The Daily Beast, der i første omgang kædede hende sammen med skatteafsløringerne.

Oven i hatten forlyder det, at Marla Maples i lang tid har haft et ønske om at få skovlen under Donald Trump, men hidtil har lagt låg på følelserne af hensyn til deres fælles datter.

Den lækkede selvangivelse

Kigger man nærmere på den lækkede selvangivelse fra 1995, så er der også visse ting, der indikerer, at Marla Maples kunne stå bag afsløringerne.

I dokumentet er der nemlig en linje, hvor modtageren af dokumentet skal skrive under. Den linje er underskrevet af Marla Trump, som Marla Maples hed dengang.

Artiklen fortsætter under billedet.

Donald Trump og Marla Maples ved deres bryllup på The Plaza Hotel i New York 20. december 1993.
Donald Trump og Marla Maples ved deres bryllup på The Plaza Hotel i New York 20. december 1993. Foto: BOB STRONG
Vis mere

Og det betyder, at Marla Maples har en kopi af netop den selvangivelse, der således blev lækket søndag. Det er der i sig selv ikke noget mærkeligt i, i og med Marla Maples og Donald Trump var gift det pågældende år.

Men ifølge mediet Medium er Marla Maples den eneste - ud over Donald Trump selvfølgelig - der lovligt må offentliggøre selvangivelsen, og det har ligeledes kastet brænde på det store bål af rygter, der i øjeblikket florerer.

Samtidig stiller flere nu spørgsmålstegn ved, at New York Times-journalisten Susanne Craig, der modtog kuverten med Donald Trumps selvangivelse og afslørede den manglende skattebetaling, tilsyneladende ikke har gjort sig den ulejlighed at kontakte Marla Maples for at få en kommentar.

Og det på trods af at Marla Maples navn figurerer sort på hvidt på Donald Trumps selvangivelse.

»Det er min pligt«

Men måske har Marla Maples faktisk allerede erkendt at stå bag lækagen, for tilbage i 1999 lagde hun nemlig ikke skjul på, at hun ikke ville holde sig tilbage, hvis Donald Trump en dag skulle gå ind i politik.

»Hvis han mener seriøst, at han vil være præsident, og han går ind i valgkampen næste år, så vil jeg ikke være stille. Jeg vil føle, at det er min pligt som amerikansk borger at fortælle folk, hvordan han i virkeligheden er,« lød det dengang til London Telegraph.

Endnu er der imidlertid ingen håndfaste beviser, derfor må det fortsat stå hen i det uvisse, hvem der i virkelighed står bag lækagen.