Den farverige milliardær og måske kommende republikanske præsidentkandidat er igen kommet i stormvejr, efter han i weekenden endnu en gang kom med kontroversielle udtalelser om 9/11.

Han har tidligere kaldt mexicanske indvandrere for ’voldtægtsforbrydere’, påstået at et alvorligt skoleskyderi i Oregon kunne være undgået, hvis lærerne på skolen bar våben, og hvis han selv havde været præsident tilbage i 2001, så havde terrorangrebet mod World Trade Center i New York aldrig fundet sted.

Donald Trump har utallige gange delt vandende med sine opsigtsvækkende udtalelser, og i weekenden gjorde den 69-årige mangemilliardær sig endnu en gang bemærket.

Under en tale i den amerikanske sydstat Alabama fortalte Donald Trump, hvordan han med egne øjne så til, mens tusindvis af mennesker jublede på New Jersey samtidig med at tvillingetårnene styrtede sammen.

»Jeg så til, da World Trade Center styrtede sammen. Og jeg så, hvordan tusindvis af mennesker jublede i Jersey City, New Jersey samtidig med, at bygningerne styrtede sammen. Tusindvis af mennesker jublede,« fortalte han.

Donald Trump har aldrig været bleg for at sætte tingene på spidsen. Nu har den amerikanske præsidentkandidat gjort det igen.
Donald Trump har aldrig været bleg for at sætte tingene på spidsen. Nu har den amerikanske præsidentkandidat gjort det igen. Foto: RANDALL HILL
Vis mere

Udmeldingen blev efterfølgende bakket op, da Donald Trump søndag lod sig interviewe af den amerikanske tv-station ABC.

»Der var personer, der jublede på den anden af side af New Jersey, hvor der er store arabiske befolkningsgrupper. De jublede, da World Trade Center styrtede sammen,« sagde han.

Udtalelserne har dog fået manden, som stadigvæk ligger lunt i svinget i kampen om at blive republikanernes næste præsidentkandidat, i massiv modvind.

Blandt andet har den hæderkronede amerikanske avis The Washington Post,  kaldt udtalelserne ’vanvittige’, og den uafhængige amerikanske fakta-tjekker Politifact konkluderer, at Trumps udtalelser ’strider imod samtlige beviser’.

Jersey Citys borgmester Steven Fulop har også meldt sig ind i koret af Trump-kritikere, med en direkte beskyldning mod den stenrige republikaner på Twitter.

»Enten har Donald Trump hukommelsesproblemer, eller også fordrejer han med vilje sandheden, begge dele bør vække bekymring hos Det Republikanske Parti,« skriver den demokratiske Steven Fulop.

Donald Trump har i vanlig stil valgt at affeje kritikken og har i stedet forlangt en undskyldning fra alle, som har beskyldt ham for at manipulere med sandheden. I en opdatering på Twitter refererer han således til en fjorten år gammel artikel fra netop The Washington Post, som få dage efter terrorangrebet mod World Trade Center beskrev, hvordan flere mennesker angiveligt blev tilbageholdt og afhørt for at have jublet over angrebet.

En af journalisterne, som skrev artiklen, har dog udtalt, at det aldrig lykkes at få bekræftet påstandende om jubelscernene.