Landets højeste retsmyndighed fordømmer den egyptiske præsidents dekret, der giver ham enorme magtbeføjelser.

EGYPTEN: Dommerne i byen Alexandria har lørdag besluttet at gå i strejke i protest mod det dekret, som præsident Mohamed Morsi udstedte torsdag, og som blandt andet hæver hans beslutninger over domstolene.

Byens dommere har ifølge det nationale nyhedsbureau i Egypten suspenderet alle retslige aktiviteter, indtil Morsis dekret bliver omstødt.

Egyptens højeste retsmyndighed, Det Øverste Retsråd, kalder desuden Morsis forfatningsændringer for et »hidtil uset angreb« på domstolenes uafhængighed.

Ændringerne gør også, at præsidenten ikke kan stilles til ansvar for sine handlinger, før et nyt parlament er indsat, og det står endnu ikke klart, hvornår det sker.

Efter et hastemøde i retsrådet, der var indkaldt for at diskutere Morsis dekret, opfordrer rådet nu »republikkens præsident til at distancere dette dekret fra alt, der overtræder den retslige myndighed«.

Oppositionen i Egypten har ligeledes fordømt Morsis dekret og kaldt det et »kup«, mens menneskeretsorganisationen Amnesty frygter, at forfatningsændringerne kan være et skridt på vejen mod et nyt diktatur i Egypten.

Fredag var der uroligheder flere steder i Egypten, hvor demonstranter stak ild til en række kontorer tilhørende Det Muslimske Broderskab.

Der er bebudet en ugelang demonstration mod præsident Morsi på Tahrirpladsen i hovedstaden Cairo, og på demonstrationens andendag, lørdag, er demonstranter og politi atter tørnet sammen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.