Lyt til artiklen

Islamisk Stat udvikler kemiske våben i forsøg med dyr og krigsfanger. Efter at en række ansvarlige for IS’ kemiske våbenafdeling er blevet likvideret, er laboratorierne rykket ind i tæt bebyggede områder.

Der ligger døde hunde og kaniner i skraldespandene i Mosul, og med jævne mellemrum driver en stærk lugt af kemiske stoffer gennem nogle af byens kvarterer.

Ifølge den syriske mediegruppe Sound & Picture, der de seneste to måneder har undersøgt Islamisk Stats kemiske kapaciteter, indikerer de døde dyr og den stærke kemiske lugt i den nordirakiske by, at IS eksperimenterer med kemiske stoffer.

Via sine egne kilder i Mosul skriver Sound & Picture, at Islamisk Stat for nylig også har indkøbt særlige apparater, der bruges til måling af stråling, til nogle af sine medlemmer i Mosul. Foruden de døde kaniner og hunde, der hyppigt kan findes i byens affald, meldes der fra samme kilder også om en stigning i antallet af mennesker med hudsygdomme i Islamisk Stats irakiske hovedstad.

Den stærke kemiske lugt kommer hovedsageligt fra Mosuls landbrugsområde, men i løbet af de seneste måneder har beboere i byen også bemærket en lignende lugt i Mohandessin-kvarteret og al-Baath-kvarteret.

»Efter at Islamisk Stat beslaglagde en række huse i boligkvartererne, ankom der biler med mørke ruder,« fortæller det syriske medies kilder.

Husene er ikke mærket med Islamisk Stats logo, og der er ingen synlige vagter. Det er siden beslaglæggelsen af husene i boligområderne, at indbyggerne har fundet døde dyr i skraldespandene, og mærket lugten af kemiske stoffer.

Islamisk Stat har siden forbudt indbyggerne at færdes i nærheden af de beslaglagte bygninger.

Ifølge kilderne i Mosul, foretager Islamisk Stat også kemiske forsøg på krigsfanger i et fængsel, der ligger i byens al-Andalus kvarter. I dette nabolag har indbyggerne en række gange oplevet åndedrætsbesvær.

Artiklen fortsætter under billedet.

Stoffer erobret i Syrien

Islamisk Stat har anvendt mortergranater med kemiske sprængladninger i en lang række angreb mod sine fjender i både Syrien og Irak. Berlingske har modtaget billeder af mortergranaterne fra en kurdisk Peshmerga-kaptajn, der er med til at bekæmpe Islamisk Stat i området omkring Makhmour i Irak. Disse angreb er også bekræftet fra både tysk og amerikansk side.

I slutningen af februar i år lykkedes det specialtropper fra den internationale koalition mod Islamisk Stat at fange Salman Daoud al-Afari, leder af IS’ afdeling for kemiske våben.

Afhøringen af al-Afari har blandt andet afsløret, at IS har fået en række af sine kemiske stoffer fra områder, man erobrede fra det syriske regime i Deir ez-Zour-regionen. Efter tilfangetagelsen af al-Afari, har hans assistent, irakeren Abu Shaima, der var ansat på Bagdad Universitet i diktator Saddam Husseins præsidentperiode, taget over. Og det er Abu Shaima, der af sikkerhedshensyn har flyttet udviklingen af kemiske våben ind i de mest tætbefolkede områder af Mosul.

Frygt for angreb i Europa

Den internationale koalition har tidligere bombet tre af Islamisk Stats laboratorier i Mosul. Den seneste bombning af Qayyarah laboratoriet fandt sted i marts.

»Islamisk Stats kemiske våbenafdeling er noget vi holder skarpt øje med og bekæmper,« sagde USAs forsvarsminister, Ashton Carter, i februar.

Frygten hos den internationale koalition er, at Islamisk Stat vil bruge kemiske våben mod de vestlige soldater i Syrien og Irak.

I april sagde Jorge Berto Silva, stedfortrædende leder af antiterror-afdeling i Europa-Komissionen, at bekymringen for et kemisk angreb på europæisk jord også er »berettiget«.

Ligeledes udtalte Marokkos efterretningschef, Abdelhak Khiame, i sidste måned, at Islamisk Stat er i færd med at planlægge kemiske angreb i Europa. De marokkanske myndigheder afslørede i februar en IS-celle i landet, der var i besiddelse af en række af de kemiske komponenter, der skal bruges til at fremstille et primitivt, men dødeligt kemisk våben.

To internationale eksperter på området bekræfter overfor Berlingske, at Islamisk Stats virke i Mosul tidligere har været forbundet med produktion af kemiske våben. Ingen af dem ønsker dog at kommentere de nævnte detaljer på nuværende tidspunkt, fordi de ikke har haft tid til at tjekke indholdet.