Lyt til artiklen

Direktøren for FN's Fødevareprogram (WFP), David Beasley, advarer om, at en international fødevarekrise kan blive drastisk optrappet i den kommende tid.

Han opfordrer derfor donorer - særligt Golf-staterne og milliardærer - til at give dele af deres overskud til initiativer, som kan løse forsyningsproblemer og forhindre mangel på mad næste år.

- I modsat fald vil der blive kaos over hele verden, siger Beadsley i et interview med nyhedsbureauet AP under FN's årlige generalforsamling.

WFP-chefen påpeger, at da han overtog roret for næsten seks år siden i FN-organisationen, var 80 millioner mennesker i verden truet af sult og madmangel. Klimaproblemer øgede antallet til 135 millioner og under coronapandemien blev tallet fordoblet til 276 millioner i løbet af to år.

Det var før Ruslands invasion af Ukraine i februar førte til en omfattende kriser omkring fødevarer, gødning og energi, som har presset tallet op til 345 millioner.

Beasley mener verdenssamfundet må handle nu.

– 50 millioner mennesker i 45 land står i fare for at komme til at sulte. Hvis vi ikke hjælper disse mennesker nu, så vil vi få hungersnød, sult og destabilisering af lande i en grad, som vi ikke har set før, siger han og tilføjer:

- Det vil være værre end finanskrisen i 2007 og 2008 samt Det Arabiske Forår. Vi må handle nu, siger han.

Beasley udtrykker også bekymring for en tilbagegang i verdensøkonomien og store spændinger omkring sikkerhed, som vil få lande til at give færre midler til humanitære formål.

Ifølge WFP-chefen producerer verden nu tilstrækkeligt med mad til 7,7 milliarder mennesker. 50 procent af denne produktion af fødevarer skyldes, at bønderne anvender gødning.

– Kina, verdens ledende producent af gødning, har forbudt eksport, mens Rusland, som er nummer to, slider med at få det på verdensmarkedet som følge af sanktioner og krigen i Ukraine, siger han.

Beasley henviser til, at agerbrug i Asien og i Afrika mangler gødning og derfor er i en kritisk tilstand.

/ritzau/