Dior står over for anklager om kulturel appropriation.

Det sker, efter kinesiske brugere af sociale medier – og demonstranter uden for en af virksomhedens butikker i Paris – hævdede, at en af deres nederdele var inspireret af en århundreder gammel traditionel beklædning.

Det skriver CNN.

Den plisserede uld- og mohair-nederdel har ifølge kritikerne elementer fra historisk kinesisk tøj kendt som en 'mamianqun' eller 'hesteansigtsnederdel', på trods af, at det er beskrevet af det franske modehus som en 'klassisk Dior-silhuet.'

Kontroversen begyndte i begyndelsen af juli 2022, hvor kinesiske internetbrugere og statslige medier beskyldte mærket for ikke at anerkende den påståede inspiration bag dets design.

En nylig leder i Kinas Kommuniske Partis officielle medie, People's Daily, beskrev, at Dior »skamløst« havde misrepræsenteret nederdelen som en original kreation og beskrev sociale mediers forargelse som »fuldstændig forståelig«.

Lørdag samledes en lille gruppe demonstranter så uden for en af Diors butikker på Avenue des Champs-Élysées.

Billeder og videoer, der er delt online, viser demonstranter, der holder skilte, skrevet på en blanding af fransk og engelsk, med beskeder, herunder »Dior, stop kulturel appropriation« og »Det er en traditionel kinesisk kjole«.

CNN har forsøgt at få en kommentar fra Dior uden held.

Hesteansigtsnederdele dateres tilbage til Song-dynastiet, som begyndte for mere end 1.000 år siden, selvom de blev populære blandt kvinder under de senere Ming- og Qing-dynastier, der er dateret mellem 1368-1912.

Designet har plisserede sider og åbninger både foran og bagpå, hvilket gør tøjet velegnet til ridning.

Nederdelene bæres ofte af medlemmer af Kinas voksende Hanfu-subkultur, hvor der bæres traditionelt kinesisk tøj, sammen med andet tøj, der ligner det tøj, som traditionelt blev båret.