Tysk læge behandler IS-ofre og kan fortælle gruopvækkende ting.

Tyskland har siden 2015 taget imod 1.100 yazidi-kvinder og børn, der har været fanger hos IS, med det formål at psykolog- og medicinbehandle dem. Leder af det tyske projekt er den 42-årige læge Michael Blume.

Blumes team vurderer, at 90 pct. af kvinderne er blevet voldtaget.

En af fordele for kvinderne, pigerne og drengene ved at være i Tyskland er, at de kan behandles af psykologer, som de føler sig trygge ved. I Irak er der kun cirka 25 psykologer, hvoraf næsten alle er mænd og muslimer.

»De færreste kvinder vil fortælle en fremmed mandlig psykolog om sexovergreb,« siger den tyske læge.

Den tyske læge fortæller, at de fleste af kvinderne og børnene er dybt traumatiserede, har mistet deres mænd og fædre. Kvinderne har generelt posttraumatisk stress. Desuden har de en række psykiske sygdomme, som depression og angst. Derudover har mange af dem også gynækologiske problemer, fordi de er blevet voldtaget. Den yngste af pigerne er en otte år gammel pige, som lever nu i Tyskland med posttraumatisk stress.

»Hun var i IS’ fangenskab i 14 måneder. Hun blev solgt seks gange og voldtaget flere hundrede gange,« siger Blume.

»Pigen blev tvunget til at se på, mens hendes far og bedstefar blev halshugget.«

Brændt over hele kroppen

En af kvinderne er blevet brændt over hele kroppen og er på et hospital i Tyskland. Hun slap ud af IS sammen med sin søster. En nat, mens hun befandt sig i Irak, drømte hun, at IS ville fange hende igen.

»Hun vidste ikke, at det var en drøm. I desperation satte hun ild til sig selv. Hun blev brændt over det hele, men bliver nu behandlet her,« fortæller lægen.

Kvinderne bliver ofte bange, når de ser fuldskæggede mænd på gaden i Tyskland.

»De føler sig truet af mænd med langt skæg på gaden. Men langsomt lærer de at stole på folk.«

Nogle af kvinderne tager bus indtil byen. Andre kvinder har haft brug for fire-seks uger til at blive klar til at gå ud, forklarer Blume.

Den sydlige tyske delstat Baden-Württemberg har taget imod 1.000 yezidi-kvinder og børn, mens Niedersachsen har taget imod 67, og Slesvig-Holsten har accepteret 32. De er blevet placeret hemmelige steder i Tyskland, så IS ikke kan finde dem.

De tyske myndigheder har afsat 95 mio. euro (ca. 708 mio. kr.) for at hjælpe de traumatiserede kvinder, der blev reddet fra IS’ fangenskab.