Den amerikanske våbenlovgivning er en del af årsagen bag de mange skuddrab i USA, lyder meldingen fra Det Hvide Hus.

USA: Efter massakren i Newtown fredag har præsident Barack Obama trådt meget varsomt, når det gælder debatten om den amerikanske våbenlovgivning. Men nu kunne noget tyde på, at han er klar til at tage tyren ved hornene.

Mandag oplyser Det Hvide hus, at våbenlovgivningen er oppe at vende inden for husets fire vægge.

- Jeg tror, at den er en del af problemet, men langt fra hele problemet, siger talsmand Jay Carney ifølge nyhedsbureauet Reuters på et pressemøde mandag.

Talsmanden havde dog ingen konkrete lovforslag på blokken, da han mødte pressen.

Presset på Barack Obama for at ændre på amerikanernes forfatningssikrede ret til at bære våben er vokset efter skoleskyderiet der kostede 20 børn og seks voksne livet. Men stærke kræfter - heriblandt National Rifle Association (NRA) - arbejder hårdt for, at der ikke bliver pillet ved rettigheden.

Flere politiske kræfter, der har bakket op om NRA og andre våbenglade amerikanere, har skiftet mening efter det meningsløse blodbad i Newtown, hvor 20-årige Adam Lanza dræbte børn og lærere på en skole, inden han skød sig selv.

Blandt politikerne er senator Joe Manchin fra West Virginia, der repræsenterer Demokraterne. I 2010 markerede han sig som forkæmper for retten til at bære våben ved i en reklame at affyre en riffel mod et stykke papir, hvorpå der var trykt et stykke miljølovgivning. Men nu siger han ifølge NBC News, at »alt skal lægges på bordet« i kampen for at undgå flere tragedier som den i Connecticut.

Også Demokraternes John Yarmuth, der er medlem af Repræsentanternes Hus, er vendt rundt på en tallerken.

- Jeg har været stille i debatten om skuddrab i de sidste seks år. Og det er jeg lige så ked af, som jeg er for, hvad der er overgået de familier, der har mistet så meget i den seneste tid, siger John Yarmuth ifølge NBC News.

Han giver NRA en stor del af skylden for, at amerikanerne stadig har ret til at anskaffe sig og forsvare sig med et våben.

- National Rifle Association har brugt et utal af millioner af dollar på at indgyde frygt i vores borgere og politikere, siger John Yarmuth.

- Jeg tror, at det er mere rationelt at frygte våben, end NRAs illusoriske politiske magt.

Mandag opstod der i Ridgefield, der ligger 30 kilometer fra Newtown, frygt for, at endnu et skoleskyderi var under opsejling. Alle skoler blev lukket ned og låst af, da en mistænkelig mand, der måske var bevæbnet, blev set i området. Få timer efter blev alarmen afblæst og skolerne åbnede igen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.