Her ses et passagerfly fra Malaysian Airlines (genrefoto)
Her ses et passagerfly fra Malaysian Airlines (genrefoto) Foto: Ahmad Yusni
Det er stadig et mysterium, hvad der er sket med de 239 passagerer, som var ombord på et Malaysia Airlines-fly, som forsvandt natten til lørdag 8. marts. Nye oplysninger om satellit- og radarsignaler, som kan stamme fra flyet, giver dog fornyet håb om at finde passagerer og besætning i live.

Den seneste teori går på, at bortførere bevidst skulle have slukket for alle flyets signaler , og at en erfaren pilot derefter har fløjet maskinen til Andamanøerne vest for Thailand. Det er en teori, som nu undersøges i tæt samarbejde mellem USA og det malaysiske efterforskningshold, oplyser kilder tæt på efterforskningen til Reuters.

På en pressekonference fredag var den officielle begrundelse for udvidelsen, at det ikke er lykkedes at finde flyet i det hidtil undersøgte område.

På pressemødet blev det bekræftet, at det malaysiske militær har registreret et signal på radaren vest for Malaysia, som kan stamme fra flyet. Det kan dog endnu ikke med sikkerhed siges, at der er tale om et signal fra det forsvundne fly. Derfor fastholder man den brede eftersøgning. 

To kilder siger til Reuters at efterforskerne i øjeblikket undersøger, om signalet stammer fra fly 370 fra Malaysia, som forlod sin oprindelige rute og i stedet fløj via kendemærker i retning mod Andamanøerne i havet vest for Thailand.  

Oplysningerne indikerer, at flyet enten blev styret af piloterne, eller af nogen med indgående kendskab til navigation efter den type kendemærker, lyder det fra kilderne. Derfor giver det også håb om, at flyet kan være landet sikkert et endnu ukendt sted.

Samtidig rapporterer amerikanske ABC News om to amerikanske talspersoner, som mener at kunne bevise, at flyets kommunikationssystemer blev afbrudt som en bevidst handling. Der gik nemlig mere end 14 minutter fra flyets datasystem blev afbrudt, til signalet fra flyets transmitter forsvandt.

I den officielle efterforskning er det endnu aldrig blevet udelukket at hijacking eller sabotage skulle ligge bag flyets forsvinden.

Eftersøgningsområdet er udvidet til at omfatte det Indiske Ocean med Andamanøerne mod vest og det Sydkinesiske Hav mod øst.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.