Massemorderen Breivik udelod sin højreekstremistiske hilsen ved begyndelsen af retssagens fjerde dag

Selv om anklageren havde mere end svært ved at få Breivik til at samarbejde og svare på spørgsmål onsdag, så har flere bistandsadvokater tilsyneladende haft større succes med at få massemorderen til at vise nåde.

Breivik har de på de første tre dage udført en slags højreekstremistisk hilsen, hvor han knyttede næven og strakte armen ud mod de fremmødte. Men da han torsdag klokken ni blev ført ind i retten, udelod han hilsenen.

LÆS MERE OM RETSSAGEN HER

I går bekræftede Breiviks forsvarsadvokat, at flere bistandsadvokater - der handler på vegne af overlevende og pårørende - har anmodet Breivik om ikke at udføre hilsenen. Og den anmodning har massemorderen tilsyneladende valgt at følge.

Ifølge dagbladet. no var det støttegruppen 'Støttegruppa etter 22.juli', der onsdag gav udtryk for, at hilsenen var respektløs over for de ofrene og pårørende. Og det fik Breiviks forsvarere til at bede massemorderen om at udelade hilsenen.


Det vides ikke med sikkerhed, hvor hilsenen stammer fra, men det formodes, at Breivik selv har opfundet den. Breivik har tidligere forklaret politiet, at hilsenen skal vise kamp, ære og styrke, og at hilsenen er en nytolkning fra den politiske venstreside - men at den med vilje er udført med højre arm for at sympatisere med de højreorienterede.

Den norske historieprofessor Øystein Sørensen ved Universitet i Oslo har tidligere udtalt til dagbladet.no, at den udstrakte hånd normalt er noget, der bruges af facister og nazister. Breivik knytrter dog hånden, hvilket ofte kobles til det venstreorienterede.

FØLG RETSSAGEN LIVE HER

Post doktor Anders Granås Kjøstvedt ved Universitetet i Oslo mener, at Breivik selv har opfundet hilsenen.

- Det kan se ud som om, at han selv kan have lavet hilsenen - et rent fantasifoster. Det er en hilsen,  som, så vidt jeg ved, ikke er knyttet til nogen bestemt politisk gruppe, siger han til dagbladet.no