Den tidligere politibetjent Derek Chauvin har bedt at få en ny retssag.

Anmodningen kommer to uger, at han blev kendt skyldig i drabet på George Floyd.

Her fremfører advokaten Eric Nelson, at hans klient blev frataget muligheden for en retfærdig retssag. Det viser retsdokumenter ifølge flere medier.

Der argumenteres videre for, at der er blevet begået fejl fra både anklagemyndighed og nævninge, retlige fejl under sagen, og at dommen var i strid med loven. Det lyder også, at det var en fejl at afvikle retssagen i Minneapolis – byen hvor den kontroversielle og dødelige anholdelse fandt sted.

Derek Chauvin i forbindelse med retssagen.
Derek Chauvin i forbindelse med retssagen. Foto: -
Vis mere

Anmodning kommer umiddelbart efter, at der også er blevet sået tvivl om en af nævningene, der dømte den omstridte politibetjent skyldig.

Hans navn er Brandon Mitchell. Og der er dukket et foto af ham op, hvorpå han optræder i forbindelse med en demonstration i Washington DC i august sidste år. Her er han iført en T-shirt med et billede af borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King og ordene 'Get your knee off our necks'.

Derek Chauvin blev netop dømt for at have presset sit knæ mod George Floyds hals i ni minutter, hvilket resulterede i hans død.

Inden retssagen blev alle jurymedlemmer blandt andet spurgt specifikt om to ting i fravælgelsesprocessen: Om man selv havde deltaget i demonstrationer mod politibrutalitet i Minneapolis efter George Floyds død i maj sidste år. Eller om man overhovedet havde deltaget i nogen form for protester mod politibrutalitet – de fandt sted over hele USA i løbet af sommeren sidste år i Black Lives Matter-regi.

Brandon Mitchelle ses til højre sammen med en fætter og en ven.
Brandon Mitchelle ses til højre sammen med en fætter og en ven.
Vis mere

Brandon Mitchell, der på billedet også bærer en Black Lives Matters-kasket, svarede 'nej' til begge spørgsmål.

I et interview med Star Tribune har jurymedlemmet understreget, at han deltog i demonstrationen, fordi den markerede Martin Luther Kings berømte 'I Have a Dream'-march i Washington tilbage i 1963, og at han ikke så den som en George Floyd-demonstration, selvom familiemedlemmer til den døde amerikaner gav en kort tale i forbindelse med demonstrationen.

»Jeg mente, at det var en god mulighed for at være sammen med tusindvis af andre sorte. Jeg synes, det var en god mulighed for at være en del af noget. Jeg var taget til Washington, selvom George Floyd stadig havde været i live,« har Brandon Mitchell forklaret.

Han hævder samtidig, at han ser sig selv som upartisk i forbindelse med sin rolle som en del af juryen i retssagen mod Derek Chauvin.

Situationen med Brandon Mitchell nævnes ikke i Derek Chauvins anmodning om en ny retssag. Her står, at stemningen omkring retssagen var 'fordomsfuld'.

Flere eksperter i USA har dog udtalt, at billedet kan bruges til at få en ny retssag.

Det var 20. april, at en enig jury bestående af 12 medlemmer dømte Derek Chauvin skyldig i at have dræbt George Floyd 25. maj sidste år. Forinden havde retssagen i Hennepin County Court i Minneapolis varet tre uger, hvor 45 vidner, herunder politibetjente og lægefaglige eksperter, var blevet afhørt.

Ikke mindst videooptagelsen af episoden var et vægtigt bevis i sagen. Her kunne man høre George Floyd flere gange sige ordene 'I can't breathe',  inden han først mistede bevidstheden og siden døde.

George Floyd mindes i Minneapolis' gader.
George Floyd mindes i Minneapolis' gader. Foto: CHANDAN KHANNA
Vis mere

Den tidligere politibetjent blev kendt skyldig i alle tre anklagepunkter, hvoraf det mest alvorlige drejede sig om drab. Han risikerer op til 40 års fængsel, når straffen efter planen skal udmåles 16. juni.

45-årige Derek Chauvin nægtede sig skyldig i alle anklager under hele retssagen.

Afgørelsen blev læst op af dommer Peter Cahill og blev mødt med store jubelbrøl af hundredvis af mennesker, der i løbet af dagen havde forsamlet sig foran retsbygningen.