Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Den franske skuespiller tager imod tilbuddet om skattely i Rusland og erklærer sin kærlighed til Vladimir Putin.

RUSLAND: Det lød som en vittighed, da Ruslands præsident første gang midt under et pressemøde tilbød den franske skuespiller Gerard Depardieu et russisk pas. Så kunne Depardieu nemlig slippe for at betale en ny fransk topskat.

Men det var bestemt ingen spøg, understreger den franske skuespiller nu over for russiske medier. Depardieu meddeler, at han tager imod tilbuddet fra Vladimir Putin, »som jeg holder meget af«. Det skriver han i et åbent brev, der blev offentliggjort i aftes på russisk TV. Det skriver B.dk.

I brevet hylder Depardieu også Rusland som mere demokratisk end Frankrig.

- Rusland er et stort demokrati, fortsætter Depardieu om landet, der de seneste måneder har strammet kurset yderligere over for Putins politiske modstandere.

Putins talsmænd bekræftede torsdag, at den franske skuespiller har modtaget et russisk pas.

Depardieus forvandling til russisk statsborger kommer i halen på hans rasende protester de seneste uger mod en ny topskat rettet mod Frankrigs allerrigeste. I første omgang ville den velhavende Depardieu flytte til nabolandet Belgien for at slippe for skatten. Men i sidste ende faldt valget på Rusland, der har en flad indkomstskat på 13 procent.

- Jeg beundrer jeres land, Rusland, jeres folk, jeres historie og jeres forfattere, skriver Depardieu i brevet, hvor han også lover at lære at tale russisk.

Sagen kommer også belejligt for Vladimir Putin, der offentligt har understreget sit »venskabelige« forhold til den franske skuespiller. Rusland er gennem de senere år nærmere blevet kendt som et land, hvorfra velhavende - og Putin-kritiske - forretningsfolk er flygtet til fra især Storbritannien. At en verdenskendt skuespiller nu flytter den anden vej er strålende PR, mener den politiske analytiker Aleksej Mukhin.

- Det er effektiv mod-spin, siger han til netavisen Newsru.com.

Anderledes ser menneskeretsgrupper i Rusland på Depardieus omfavnelsen af det russiske »demokrati«. Ifølge dem er Rusland siden Putins tilbagevenden til præsidentposten i maj kun er blevet endnu mere autoritært.

Den russiske menneskeretsgruppe Memorial påpeger, at Depardieu så sendt som i oktober besøgte den Putin-loyale tjetjenske leder Ramsan Kadyrov. Kadyrovs folk anklages for at stå bag blodige menneskeretskrænkelser, herunder tortur, bortførelser og husafbrændinger, i den krigsarrede russiske delrepublik.

På en videooptagelse fra besøget i den tjetjenske hovedby Grosnyj ses Depardieu, mens han råber »æret være Kadyrov!«

Andre læser også