Mens hele verden så til på direkte tv, skændtes USA's præsident, Donald Trump, med to af sine mest indædte politiske modstandere, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, der er de demokratiske ledere af hhv. Repræsentanternes Hus og Senatet.

Begge erfarne politikere beskyldte direkte præsident Trump for at lyve om en stribe fakta. Men det var Nancy Pelosis kommentar efter mødet i Det Ovale Kontor, der sved mest.

»Det er som en manddoms-ting ('manhood' kan også oversættes til potens', red.) for ham. Som om manddom og mandlighed nogensinde kan forbindes med ham (Trump, red.), denne her mur-sag.«

Sådan sagde Nancy Pelosi i et internt møde med andre medlemmer af det demokratiske parti. En anonym tilstedeværende lækkede få minutter senere udtalelsen til pressen. Og Pelosi gjorde intet for at benægte sin udtalelse.

Efter mødet med Præsidenten sammenlignede den demokratiske kongresleder Nancy Pelosi (med solbriller) Mexico-muren med Donald Trumps potens.
Efter mødet med Præsidenten sammenlignede den demokratiske kongresleder Nancy Pelosi (med solbriller) Mexico-muren med Donald Trumps potens. Foto: Andrew Harnik - Ritzau
Vis mere

»Når man ved, hvor store problemer Donald Trump altid har haft med stærke og uafhængige kvinder, så kan man kun gætte på, hvor rødglødende Nancy Pelosis udtalelse må have gjort ham,« sagde den amerikanske tv-vært Joe Scarborough onsdag morgen amerikansk tid.

Og det var ikke svært at se, hvad der havde provokeret Nancy Pelosi til sin nærgående udtalelse.

Under mødet havde Donald Trump således indirekte sået tvivl om Nancy Pelosis styrke og position i det demokratiske parti. Og allerede mens kameraerne rullede, løftede Pelosi pegefingeren og belærte Donald Trump: 'Hr. præsident, jeg vil sætte pris på, hvis De ikke sår tvivl om min magt i partiet.«

»Broen må være et symbol på Donald Trumps potens,« siger den demokratiske leder Nancy Pelosi. Her forklarer Præsident Trump, hvorfor muren imellem USA og Mexico er så vigtig.
»Broen må være et symbol på Donald Trumps potens,« siger den demokratiske leder Nancy Pelosi. Her forklarer Præsident Trump, hvorfor muren imellem USA og Mexico er så vigtig. Foto: MICHAEL REYNOLDS - EPA
Vis mere

Det ekstraordinære møde, der fandt sted tirsdag eftermiddag, var egentlig sat i stand, så de to partier kunne forsøge at nå til en eller anden form for enighed om opførelsen af den mur, der ifølge Donald Trump skal strække sig hele vejen fra Stillehavet til Den Mexicanske Golf og således forhindre enhver form for illegal immigration fra Mexico til USA.

Men i stedet for udsigt til kompromis forlod de to parter Det Hvide Hus milevidt fra hinanden.

»Det her går kun nedad. Det er ikke godt. Måske skulle vi fortsætte diskussionen under private forhold,« sagde Chuck Schumer igen og igen, mens Donald Trump blot gentog, at han vil være villig til at 'lukke landet ned', hvis han ikke får de fem milliarder dollar, han har forlangt, til at starte konstruktionen af den godt 3.200 kilometer lange mur imellem USA og landets sydlige nabo, Mexico.

Mødet imellem Donald Trump og de to demokratiske ledere Nancy Pelosi og Chuck Schumer er blevet sammenlignet med et realityshow. Skrænderiet foregik på direkte tv. 
Mødet imellem Donald Trump og de to demokratiske ledere Nancy Pelosi og Chuck Schumer er blevet sammenlignet med et realityshow. Skrænderiet foregik på direkte tv.  Foto: Kevin Lamarque - Reuters
Vis mere

Få minutter efter mødet i Det Hvide Hus var Nancy Pelosi ifølge avisen New York Times tilbage i Kongresbygningen i Washington D.C. Og under mødet med sine demokratiske kollegaer sagde hun ifølge avisen også:

»Han (Trump, red.) må have sagt ordet 'mur' mindst 30 gange. Jeg prøvede at opføre mig som moderen i rummet. Det er svært af forklare. Det var vildt. Det nytter tydeligvis ikke noget at gå i en kildekonkurrence med et stinkdyr.«

21. december udløber en stor del af USA's nuværende statsbudget. Og hvis ikke det republikanske og det demokratiske parti underskriver en aftale inden, vil store dele af det offentlige system i USA blive tvunget til at lukke midlertidigt.

Normalt gør partierne alt, de kan, for at undgå at blive stillet til ansvar for en sådan lukning. Men under det opsigtsvækkende møde i Det Ovale Kontor gentog Donald Trump adskillige gange, at han vil være 'stolt af at lukke landet for at sikre grænserne'.

Efter mødet refererede både Chuck Schumer og Nancy Pelosi til den truende krise som 'the Trump shutdown' - Trump-lukningen.