Den russiske lejesoldathær, Wagner-gruppen, rekrutterer ikke længere mandskab blandt fængselsindsatte.

Det hævder i hvert fald gruppens øverste chef og bagmand Jevgenij Prigozjin torsdag på Telegram.

»Rekrutteringen af fanger til Wagners private militærselskab er stoppet fuldstændigt,« siger Jevgenij Prigozjin således i et svar til et russisk medie, som har bedt om en kommentar.

»Vi opfylder alle vores forpligtelser over for dem, der arbejder for os nu,« tilføjer Wagner-gruppens øverstkommanderende.

Når det tilsyneladende sker netop nu, kan det skyldes et løbende opgør mellem Wagner-gruppen og Prigozjin på den ene side og så det etablerede russiske forsvar på den anden. Det mener seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier Flemming Splidsboel.

»Uanset hvad, peger det tydeligt i retning af, at effekten af at indsætte tropper af denne type har været minimal, muligvis endog kontraproduktiv,« skriver Flemming Splidsboel på Twitter.

»Der er en stor diskussion i Rusland om værnepligten. De mobiliserede soldater – langt de fleste med en værnepligt på et år – er for ringe. Der er intet, der taler for, at ofte hardcore kriminelle – med samme værnepligt – skulle gøre det bedre. Sikkert store problemer med disciplin,« skriver Flemming Splidsboel desuden.

Wagner-gruppen begyndte at forstærke sig med fanger i de russiske fængsler i sommer, og Prigozjin lovede ved den lejlighed benådning af de rekrutter, som overlevede de første seks måneder i Ukraine.

Jevgenij Prigozjin har selv afsonet ni års fængsel under sovjettiden.

Wagner har ikke på noget tidspunkt givet nogen indikation på, hvor mange fængselsindsatte, der takkede ja til tilbuddet om at kæmpe i den private hær mod Ukraine.

Men ifølge Reuters faldt antallet af indsatte i russiske fængsler mellem august og november 2022 med flere end 20.000 personer.