Den tyske økonomi buldrer derudaf, men forude ligger et stort problem, der skal løses.

København. Når de tyske vælgere søndag afgør, hvem der skal lede deres land i næste periode, har det også stor betydning for Danmark.

Dansk økonomi er nemlig ifølge Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, dybt afhængig af, at der er gang i hjulene syd for grænsen.

- Det kan godt være, at vi herhjemme går og mener, at det er meget vigtigt, hvad vi selv gør rent politisk for den danske økonomi. Og vi bruger også meget krudt på, hvad der foregår i USA under Donald Trump.

- Men det, der batter noget, og som driver udsvingene fra det ene kvartal til det andet, det er Europas økonomi, som Tyskland udgør en fjerdedel af, siger Las Olsen.

Han konstaterer dog også, at økonomiske temaer ikke har fyldt ret meget i valgkampen.

Det skyldes formentlig, at tysk økonomi har det rigtigt godt for tiden med rekordlav arbejdsløshed og en spirende højkonjunktur. Derfor vægter vælgerne andre temaer højere.

- Men sagen er den, at hvis man bare lader stå til, bliver det ikke ved med at gå godt.

- Tyskerne har blandt andet en udfordring med, at befolkningen i den arbejdsdygtige alder bliver mindre de kommende 15-20 år, siger cheføkonomen.

En mulig løsning på problemet kunne være at indføre højere pensionsalder. Men bedre ældrepleje og børnepasning ville også betyde, at flere tyske kvinder kunne skifte et job på deltid ud med fuldtidsbeskæftigelse.

Las Olsen peger også på, at den lave arbejdsløshed giver Tyskland historisk gode muligheder for at integrere de mange flygtninge og indvandrere, der er kommet til landet de senere år.

Valget giver efter alt at dømme genvalg til den konservative forbundskansler, Angela Merkel fra CDU. Det er mere uklart, hvordan regeringskonstellationen ender med at se ud.

Måske fortsætter samarbejdet med socialdemokraterne fra SPD, men en anden mulighed er også en såkaldt Jamaica-koalition med deltagelse af De Grønne og det liberale FDP.

Uanset udfaldet er der dog ikke udsigt til vilde udsving på markederne.

- Når vi kommer på arbejde på mandag, vil man ikke kunne se på aktiekurserne eller renterne, hvem der har vundet. På den måde er det udramatisk.

- Men der er altså nogle udfordringer på lang sigt, som skal løses. Dem skal vi håbe på, at tyskerne får adresseret og skabt noget mere vækst. Og det vil også komme os til gavn, siger Las Olsen.

Tyskland er Danmarks klart største eksportmarked. I 2016 eksporterede vi varer for knap 105 milliarder kroner til tyskerne.

/ritzau/