Der blev mandag aften skrevet Danmarks- og verdenshistorie, da en dansker for første gang blev valgt til posten som formand for FNs Generalforsamling.

Mogens Lykketoft (S) skal det kommende år stå i spidsen for generalforsamlingen, der repræsenterer 193 lande og er et slags folketing for hele verden.

Lykketoft blev indstillet til posten af den danske regering, og i november 2014 fik han opbakning fra FNs vestlige gruppe. Sent mandag aften dansk tid er udnævnelsen officiel, og Lykketoft blev valg uden modkandidater.

Den tidligere minister og nuværende formand for Folketinget håber at kunne sætte sit personlige præg på FN-arbejdet.

»Jeg vil gøre alt for, at det bliver et succesrigt dansk formandskab. Den danske regering og Folketinget har lagt meget vægt på, at vi udnyttede den mulighed, der var for at blive valgt på den vestlige gruppes anbefaling, og dermed også præge arbejdet i FNs Generalforsamling med danske pragmatiske tilgange og holdninger i det kommende år,« siger Mogens Lykketoft til Berlingske Nyhedsbureau.

Og der bliver nok at tage fat på, når arbejdet som generalforsamlingens formand begynder til september. FN skal sætte pejlemærkerne for, hvordan man over de kommende 15 år afskaffer fattigdom, mindsker uligheden og samtidig beskytter naturen mod klimaforandringer og forurening.

»Når vi starter 15. september, skal vi i gang med at sætte målene for en bæredygtig udvikling frem til 2030. Hvordan nedkæmper vi den ekstreme fattigdom, vi heldigvis har halveret i de foregående 15 år? Hvordan får vi udryddet fattigdom på en måde, som både er socialt og miljømæssigt bæredygtigt? Det skal kobles sammen med den store diskussion om miljøforandringer, og derfor bliver topmødet i Paris i december om klima meget afgørende for at demonstrere, om verden nu også er villig til at agere i de store spørgsmål,« siger Mogens Lykketoft.

Spørgsmål: Hvordan kommer verden til at mærke, at det er en dansker, der er i spidsen for FNs Generalforsamling?

»Jeg har ingen illusion om, at jeg kan flytte store magters grundlæggende interesser. Men jeg kan forhåbentlig bidrage til, at nogle forhandlinger kommer til at forløbe praktisk, pragmatisk og smertefrit,« forklarer Lykketoft.

Den 69-årige politiker tager orlov fra Folketinget i det år, han skal varetage FN-jobbet. Men det er ikke et farvel til dansk politik, forsikrer Mogens Lykketoft, der genopstiller ved det forestående folketingsvalg.

»Det her handler ikke om karriere eller nyt job. Jeg ser det som en opgave, jeg skal løse for Danmark på opfordring af den danske regering med opbakning fra Folketinget,« siger Mogens Lykketoft, der - hvis han genvælges ved det forestående folketingsvalg - vil søge orlov et år.

»Men så kommer jeg hjem igen med fuld kraft i september næste år,« forsikrer han.