'Racistisk'. 'Farlig'. Og som at 'ansætte Ku Klux Klan's leder'.

Det er bare nogle af de ord dybt foruroligede amerikanere bruger om Stephen Bannon, som USA's næste præsident Donald Trump netop har udnævnt til sin chefstrateg og seniorrådgiver. En uhyre magtfuld post, som vil give Bannon stor magt i Washington - til manges bestyrtelse. Det skriver Washington Post.

Stephen Bannon er måske ikke et navn, der siger os her i Danmark så meget, men som Donald Trumps kampagnechef lå det i kortene, at han ville løbe af med en magtfuld post efter den overraskende valgsejr over demokraten Hillary Clinton. Og lad det være sagt med det samme: Donald Trumps nye toprådgiver er dybt kontroversiel, ekstremt højreorienteret - og ligefrem antisemitisk.

»Bannon har flere gange drevet hetz mod Republikanerne og mener, at partiet er for etableret og ikke populistisk nok. Han ligger på den absolutte højrefløj i USA og er berygtet for racisme og antisemitisme. Det er lige før, at Ku Klux Klan flytter med ind i Det Hvide Hus,« siger adjunkt ved SDU's Center for Amerikanske Studier, Anne Mørk, til JyllandsPosten.

Indtil Donald Trump headhuntede ham, var 62-årige Stephen Bannon bestyrelsesformand for det amerikanske nyhedssite Breitbart News, der under hans ledelse har fungeret som talerør for personer fra den yderste højrefløj, hvor antisemitiske og racistiske holdninger florerer.

Ifølge Bannons ekskone har han også selv luftet antisemitiske holdninger. Under parrets skilsmissesag i 2007 fortalte hun, at Bannon ikke ville lade sine børn gå på en dyr eliteskole, fordi de ikke skulle omgås jøder. Hun anklagede ham også for vold i hjemmet. Påstandene bliver dog afvist af Stephen Bannons talsperson.

Stephen Bannon (th) så til, mens Donald Trump talte ved et vælgermøde i Ohio under valgkampen.
Stephen Bannon (th) så til, mens Donald Trump talte ved et vælgermøde i Ohio under valgkampen. Foto: MIKE SEGAR
Vis mere

Men det og den øvrige ballast, Stephen Bannon bærer rundt på, får mange amerikanere til at gyse over udsigten til, at han inden længe bliver en af nationens mest magtfulde mænd. Her er blot nogle få af de hundredvis af tweets fra dybt bekymrede amerikanere.

»Stephen Bannon burde ikke have en post i Det Hvide Hus. Han er en magnet for kontroverser og en racist.«

»Med en hvid nationalist som seniorrådgiver, ignorerer Trump ikke blot indvirkningen af sin retorik - han gyder aktivt frygt i landet.«

»Ansættelsen af Steve Bannon som politisk rådgiver i Det Hvide Hus er præcis det samme som at ansætte David Duke (tidligere Ku Klux Klan-leder, red.). Lad venligst være med at normalisere det.«

Der er endda dem, som frygter, at Stephen Bannon reelt får endnu mere indflydelse end hans ellers i forvejen magtfulde post berettiger ham til.

»Trumps totale mangel på erfaring gør udnævnelsen af Stephen Bannon endnu mere farlig. Han vil være den, der formulerer politikken og træffer beslutningerne.«

Også blandt USA's mindretal er der bestyrtelse:

»Udnævnelsen af Stephen Bannon som Trump-administrationens førende strateg sender det foruroligende budskab, at antimuslimske konspirationsteorier og hvide nationalisters ideologi er velkommen i Det Hvide Hus. Vi beder den kommende præsident Trump om at genoverveje denne uheldige udnævnelse, hvis han virkelig ønsker at samle amerikanerne,« siger direktøren for rådet for amerikanske-islamiske forhold, CAIR, Nihad Awad til Washington Post.

I Donald Trumps første tale som nyvalgt præsident lagde han vægt på, at han ønsker at samle USA. I det hele taget har han tonet noget ned for sin hårde retorik og fremstået langt mere afdæmpet efter sin valgsejr. Men Stephen Bannon lagde efter sin udnævnelse i søndags ikke skjul på, at han som seniorrådgiver agter at gennemføre Donald Trumps program, som blandt andet inkluderer tilnærmelser til Vladimir Putins Rusland, en mur langs grænsen til Mexico og toldmure mod resten af verden.

»Jeg vil gerne takke den kommende præsident Trump for at give mig muligheden for i samarbejde med Reince (Pribus, red. Donald Trumps nyudnævnte stabschef) at gennemføre Trump-administrationens agenda,« lød det.