Anklagerne fra Det Demokratiske Parti fastholder, at den igangværende rigsretssag imod Donald Trump er ét af de vigtigste kapitler i amerikansk historie.

Umiddelbart lader det dog ikke til, at mange af de republikanske senatorer, der sammen med deres demokratiske kollegaer fungerer som sagens jury, er enige i dén vurdering.

Ifølge diverse tilhørere og amerikanske medier keder senatets aldrende medlemmer sig tilsyneladende bravt. Og nu har flere af de i alt 100 senatorer blandt andet medbragt legetøj og bøger for at holde søvnen fra døren.

På den første lange dag, der først sluttede natten til onsdag klokken 01:30 lokal tid, var flere senatorer således ved at falde i søvn på deres pladser.

Mens politikerne lytter til demokraternes fremlægning af sagen imod Trump (der varer 24 timer fordelt på tre dage), må de således ikke forlade salen. De må ikke medbringe madvarer, og de eneste drikkevarer, der er til rådighed inden for senatets lukkede døre, er vand og mælk.

Ingen kaffe til de søvnige senatorer.

Når demokraterne sent fredag aften er færdige med deres fremlægning, går Donald Trumps advokater i gang med deres forsvar.

Ingen har weekend-fri. Sagen fortsætter således lørdag formiddag. Og ligesom demokraterne har de republikanske advokater nu 24 timer fordelt på tre dage, otte timer om dagen plus diverse pauser.

»De gamle mænd i senatet er slet ikke vant til den slags lange arbejdsdage og den slags disciplin,« siger tv-værten Joe Scarborough i programmet 'Morning Joe'. Scarborough har selv været medlem af den amerikanske kongres.

Men nu lader det til, at både kvindelige og mandlige senatorer har fundet en kur imod kedsomheden.

Således har den republikanske senator fra staten North Carolina, Richard Burr, startet en lille dille ved at medbringe en håndfuld af de såkaldte 'fidget spinners' eller bare 'spinners' - en slag lille snurretop, der kan fordrive tiden.

Ifølge det interne kongresmedie Rollcall har senator Burr til det formål en blå spinner. To andre republikanske senatorer, Pat Toomey og Tom Cotten, har fået henholdsvis en hvid og en lille 'spinner'.

Og under gårsdagens fremlægning, der inklusive pause varede godt ti timer, tilbragte alle tre senatorer ifølge RollCall over to timer med at lege med deres nye legetøj.

Ifølge samme medie 'fordrev' fire andre senatorer tiden med at læse romaner, der tydeligvis ikke havde noget med rigsretssagen at gøre.

Ifølge tv-stationen MSNBC sad mindst to senatorer og småsov.

Og på spørgsmålet om, hvorvidt Donald Trumps partifæller i senatet tager sagen alvorligt, svarede senator Rand Paul: »Jo længere tid Adam Schiff taler, des mere står republikanerne sammen imod denne latterlige sag.«

Donald Trump er af det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus anklaget for magtmisbrug og siden forsøg på at forhindre kongressens arbejde. Hvis sagen i senatet kommer til at inkludere nye vidner, som demokraterne ønsker, kan hele processen tage op til halvanden måned. Hvis ingen nye vidner skal afhøres, kan det hele være overstået på to uger.