Advarsel om stærke billeder i videoen foroven og i artiklen.

En lille pige ligger på ladet af en lastbil. Hun bevæger sig nærmest ikke. En nødhjælpsarbejder forsøger at ruske liv i hendes ubevægelige lemmer. Pigens tøj er halvt flået af, og hun overdynges med vand fra en vandslange, som en af de mange redningsarbejdere omkring hende benytter i et desperat forsøg på at vække hende til live igen. Ingen respons. Overlever pigen?

På samme lad af lastbilen ligger en lille dreng, han er vågen og spjætter. Aktiviteten omkring ham emmer af panik. Dødsangst.

Drengen bliver ligesom den lille pige overspulet med vand fra vandslangen, mens et par personer med hurtige bevægelser forsøger at rive hans lille grønne trøje af.

Sekunder senere bliver en livløs mand løftet op på ladet af bilen. To personer kæmper for at få vægten af manden op på ladet. Hans øjne er helt lukkede, hans krop helt slap og ubevægelig. Scenen er kaotisk, uhyggelig og kun en af mange. Rigtig mange.

Mindst 72 personer og op til 86 skal have mistet livet i det, der menes at være et kemisk gasangreb på et område nær den syriske by Idlib tirsdag. Mange flere er sårede efter angrebet, der er blevet kaldt en reel katastrofe.

Et ungt barn modtager behandling efter gasangrebet på Khan Sheikhun. Mere end 80 personer menes at have mistet livet.
Et ungt barn modtager behandling efter gasangrebet på Khan Sheikhun. Mere end 80 personer menes at have mistet livet. Foto: OMAR HAJ KADOUR
Vis mere

Billederne fra byen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen er begyndt at strømme ud på alverdens medier. Og det er, som beskrevet herover, og som du kan se i video og billeder her i artiklen, uhyggelige scener.

Af vestlige lande beskyldes Syriens regime med præsident Bashar al-Assad i spidsen for at stå bag angrebet. Og det er blevet fordømt af stribevis af internationale organisationer, ledere og lande.

Det er dog ikke lykkedes at få FN's Sikkerhedsråd til at fordømme angrebet. Sikkerhedsrådet blev hasteindkaldt, efter billederne fra Idlib begyndte at ramme verdens medier.

Et af de mange uhyggelige billeder fra Khan Sheikhoun. En stribe personer ligger døde eller sårede på jorden.
Et af de mange uhyggelige billeder fra Khan Sheikhoun. En stribe personer ligger døde eller sårede på jorden. Foto: REUTERS TV
Vis mere

USA, Frankrig og Storbritannien havde onsdag udformet resolution, som havde til formål at fordømme det kemiske angreb. Resolutionen nåede dog aldrig til afstemning, da Rusland - en nær allieret af det syriske regime - udtrykte, at man ønskede at nedlægge veto mod resolutionen, som derved ville falde.

Rusland har forklaret, at det kemiske angreb ikke var et angreb, men i stedet et uheld, hvor syriske fly havde bombet et lager, hvor de syriske oprørere opbevarede kemiske våben. Det syriske regime har i samme ombæring været ude og afvise at stå bag angrebet.

En mand bærer et dødt barn væk, efter angrebet på Khan Sheikhoun.
En mand bærer et dødt barn væk, efter angrebet på Khan Sheikhoun. Foto: AMMAR ABDULLAH
Vis mere

Der er dog tunge beviser mod netop det syriske regime. Senest har tyrkiske myndigheder ifølge nyhedsbureauet AFP slået fast, at det syriske regime står bag det 'kemiske angreb'. Det har obduktioner af døde fra angrebet vist.

Angrebet har fået USA's præsident, Donald Trump, til at vende på en tallerken i forhold til situationen i Syrien, som han tidligere har beskrevet som en katastrofe delvist forårsaget af Barack Obamas regerings mangel på handling i forbindelse med krigen i Syrien.

Donald Trump havde onsdag besøg af Jordans præsident kong Abdullah. Ved et pressemøde i den forbindelse blev Trump spurgt ind til hans reaktion på angrebet, hvortil præsidenten svarede noget, der kan være en kovending i Syrien-krisen:

»Jeg vil gerne slå fast, at gårsdagens begivenheder fuldstændig har ændret min holdning til Syrien og Assad,« sagde Donald Trump, der dog ikke ville uddybe svaret yderligere.

Og torsdag aften dansk tid udtalte den amerikanske præsident, at »noget skal ske« med Syriens præsident Bashar al-Assad.

Donald Trump ved et pressemøde med Jordans kong Abdullah onsdag. Trump har efter angrebet på Khan Sheikhoun tirsdag nu ændret holdning til situationen i Syrien og ikke mindst præsident Assad.
Donald Trump ved et pressemøde med Jordans kong Abdullah onsdag. Trump har efter angrebet på Khan Sheikhoun tirsdag nu ændret holdning til situationen i Syrien og ikke mindst præsident Assad. Foto: MICHAEL REYNOLDS
Vis mere

Men Trumps holdning kan måske læses ind i USA's FN-ambassadørs tale til Sikkerhedsrådet. Her sagde Nikke Haley, der samtidig fremviste drabelige billeder af katastrofens ofre for Sikkerhedsrådet, at USA kan blive nødt til at gå udenom FN i sagen.

»Når FN konsekvent undlader at opfylde sin pligt til at handle kollektivt, så er der tidspunkter, hvor vi som stater bliver nødt til at gøre noget på egen hånd,« sagde Nikki Haley, FN ambassadør for USA, på mødet ifølge AFP.

Nikki Haley fremviser billeder af ofrene for gasangrebet i Syrien i FN's Sikkerhedsråd.
Nikki Haley fremviser billeder af ofrene for gasangrebet i Syrien i FN's Sikkerhedsråd. Foto: TIMOTHY A. CLARY
Vis mere

Beskrivelserne af angrebet har rystet store dele af verden. CNN har været i området, hvor angrebet fandt sted. Her har de talt med en mand, der oplevede tragedien på nærmeste hånd.

Abdul Hamid Youssef fortæller til mediet, at hele hans familie er væk.

Han vågnede tirsdag morgen til lyden af angrebet. Han ilede ind til sine ni måneder gamle tvillinger, som han så var i live. Inden han løb ud ad døren og ind til sine forældre, der bor tæt ved, gav han tvillingerne til sin kone - det var sidste gang, han så dem i live.

Ude på gaden så han folk stavre rundt og falde. Da han nåede frem til sine forældres hjem, fandt han sine to brødre døde. Det fik ham til at løbe tilbage til sig eget hjem, hvor han fandt sin hustru og sine tvillinger forvredne.

»Der var skum omkring deres mund, de krampede. De lå alle sammen på gulvet. Mine børn, Ahmad og Aya, og min kone ... de er alle blevet martyrer. Hele min familie er væk,« forklarer en grådkvalt Abdul Hamid Youssef til CNN.

Andre læser også