Hvis man er brite og 75 år eller ældre, skal man ikke længere betale for sin tv-licens.

Den bliver i stedet betalt af tv-giganten BBC, der har indgået en aftale med den regeringen i Storbritannien, skriver den britiske avis The Guardian.

Ifølge BBC forventes prisen for at give seniorer gratis tv-licens at være 700 millioner pund i 2018. Og det er ikke mindre end en femtedel af tv-gigantens indtjening.

Som tak for at BBC tager regningen, lover regeringen, at det nuværende licenssystem vil overleve de næste fem år, og at licensprisen må stige i takt med inflationen.

Læs også:

Mens mange briter kan glæde sig over at slippe for licensregningen, er det i Danmark alle borgere - uanset alder - der skal betale 1230 kroner to gange om året. Hvis man vel at mærke har et licenspligtigt apparat.

Men skal det altid være sådan?

Læs også:

Den nyslåede kulturminister Bertel Haarder (V) holder i øjeblikket ferie og har ikke mulighed for at at besvare dette spørgsmål. Dog kan man på Venstres hjemmeside læse, at regeringspartiet har følgende holdning til licens:

»For Venstre er det vigtigt, at licensen ikke stiger. Med Vækstpakke 2014 sikrede Venstre, at medielicensen afskaffes for erhvervsvirksomheder, institutioner og foreninger fra 1. januar 2015. Det er et skridt i den rigtige retning, og med medieaftalen for 2015-2018 sikrer vi, at licensen fastholdes realt på 2014-niveauet.«

Sidste år efter nytår meldte både Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti, at de var klar til at lave om i licensen, så unge under 25 år slipper billigere.

Læs også:

Licens sikrer, at Danmark har medievirksomheder, som er uafhængige af økonomiske, politiske og kommercielle interesser. Penge fra licens gør det for eksempel muligt for DR at slippe for reklamer. Hovedparten af pengene går til DR, der er den største udbyder af public service i Danmark.

Public service er en række krav, som en medievirksomhed skal leve op til, hvis den skal have licenspenge. Kravene beskrives ifølge radio- og fjernsynsloven således:

»Den samlede public service-virksomhed skal via fjernsyn, radio og internet eller lignede sikre den danske befolkning et bredt udbud af programmer og tjenester omfattende nyhedsformidling, oplysning, undervisning, kunst og underholdning.«

De mange penge, der inkasseres fra danskerne, når de betaler licens, fordeles hos Kulturministeriet. I 2015 var det 4.403,8 millioner kroner ifølge ministeriet.