Store dele af Europa er ramt af usædvanligt hårde kuldegrader og snebyger, og navnlig Storbritannien døjer med de laveste temperaturer i næsten tre årtier.

De laveste temperaturer i årtier har sendt redningsmandskab og elværker på overarbejde i en lang række europæiske lande.

I Frankrig beordrede præfekten i det nordvestfranske departement LaManche i går skolebusser kørt i garagen af frygt for, at små poderellers skulle ende i grøften, ligesom enhver anden persontransport blevforbudt. Samtidig er helikoptere gjort klar til at flyve ud med mobilenødgeneratorer, fordi strømforbruget stiger som følge af kuldegraderne.

Også flere afgange med Eurostar-toget blev aflyst, for på den andenside af Den Engelske Kanal ser det endnu værre ud. Storbritannien erramt af sibiriske vinde, der har blæst ind over landet via Nordsøen,hvor de har samlet fugtighed op og nu dumper det ned på de uforberedtebriter, der ikke har frosset så galt siden 1981. Skotland ogNordengland har haft temperaturer ned til minus 15 grader, og der erblevet målt op til 47 centimeter sne.

Minus 38,8 i Sverige

I går nåede problemerne for alvor til det sydlige England, og alledele af samfundslivet synes berørt. Ikke blot blev lufthavne og skolermidlertidigt lukket, to semifinaler i Carling Cup er flyttet til senerepå måneden, og optagelser til sæbeoperaer som »Coronation Street« måtteindstilles, fordi statister ikke kunne nå frem.

Selv hos kuldevante nordboer har man ikke set magen i mange år. INorge satte strømforbruget i går formiddags rekord med knap 24millioner kilowattimer på én time. Natten inden havde man målt 41minusgrader i den centralnorske kommune Røros.

Samme nat målte man i Sverige vinterens hidtil laveste temperatur på Hemevans flyveplads i Västerbottan: minus 38,8 grader.

Der er ikke umiddelbart udsigt til bedring: Finnerne ruster sigsåledes til et voldsomt snevejr i dag, mens briterne ifølgemeteorologer kan se frem til endnu koldere vinde i weekenden, ogpolitikere diskutere at tage indholdet fra landets største saltmine ibrug for at gøre vejene bare nogenlunde farbare.