Store dele af Europa er ramt af usædvanligt hårde kuldegrader og snebyger, og navnlig Storbritannien døjer med de laveste temperaturer i næsten tre årtier.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>De laveste temperaturer i årtier har sendt redningsmandskab og elværker på overarbejde i en lang række europæiske lande.

I Frankrig beordrede præfekten i det nordvestfranske departement La Manche i går skolebusser kørt i garagen af frygt for, at små poder ellers skulle ende i grøften, ligesom enhver anden persontransport blev forbudt. Samtidig er helikoptere gjort klar til at flyve ud med mobile nødgeneratorer, fordi strømforbruget stiger som følge af kuldegraderne.

Også flere afgange med Eurostar-toget blev aflyst, for på den anden side af Den Engelske Kanal ser det endnu værre ud. Storbritannien er ramt af sibiriske vinde, der har blæst ind over landet via Nordsøen, hvor de har samlet fugtighed op og nu dumper det ned på de uforberedte briter, der ikke har frosset så galt siden 1981. Skotland og Nordengland har haft temperaturer ned til minus 15 grader, og der er blevet målt op til 47 centimeter sne.

Minus 38,8 i Sverige

I går nåede problemerne for alvor til det sydlige England, og alle dele af samfundslivet synes berørt. Ikke blot blev lufthavne og skoler midlertidigt lukket, to semifinaler i Carling Cup er flyttet til senere på måneden, og optagelser til sæbeoperaer som »Coronation Street« måtte indstilles, fordi statister ikke kunne nå frem.

Selv hos kuldevante nordboer har man ikke set magen i mange år. I Norge satte strømforbruget i går formiddags rekord med knap 24 millioner kilowattimer på én time. Natten inden havde man målt 41 minusgrader i den centralnorske kommune Røros.

Samme nat målte man i Sverige vinterens hidtil laveste temperatur på Hemevans flyveplads i Västerbottan: minus 38,8 grader.

Der er ikke umiddelbart udsigt til bedring: Finnerne ruster sig således til et voldsomt snevejr i dag, mens briterne ifølge meteorologer kan se frem til endnu koldere vinde i weekenden, og politikere diskutere at tage indholdet fra landets største saltmine i brug for at gøre vejene bare nogenlunde farbare.