De er en af de rigeste familier i verden. Alligevel holder de sig ofte langt væk fra rampelyset.

I år er det 70 år siden, at den svenske tøjkæde H&M så dagens lys. Men ansigterne bag kæden har aldrig været stærkt fremtrædende i medierne.

Selskabet blev grundlagt i 1947 af Erling Persson - og få uger senere kom hans søn, Stefan Persson, til verden. Det er i dag sønnen, der leder forretningen, efter han overtog den i 1982.

Ifølge Forbes har han en formue på godt 125 milliarder kroner, hvilket gør ham til den rigeste i Sverige og sikrer ham en plads som nummer 43 på listen over verdens rigeste milliardærer.

Også hans børn - Karl-Johan Persson på 42, Charlotte Söderström på 39 og Tom Persson på 32 år - er mangemilliardærer, men ingen af dem vifter om sig med deres penge.

Da den yngste søn blev gift sidste år, skete det i al stilhed i den engelske landsby Ramsbury, skriver det svenske medie Expressen. Byen ligger godt to timers kørsel fra London, og det var i den lille landsby, at Stefan Persson i 1990'erne købte et gods og flere omkringliggende ejendomme og en skov.

H&M-logo.
H&M-logo. Foto: Leonhard Foeger
Vis mere

I alt købte han grunde, der har en størrelse på 4.900 fodboldbaner, til en pris på 220 millioner kroner. Siden har han ifølge Expressen også overtaget den lokale pub og restauranten The Bell, ligesom han driver et hotel og har opstartet en bryggerivirksomhed i byen.

På trods af de mange opkøb lever Stefan Persson og familien alligevel et tilbagetrukket liv i landsbyen, når de opholder sig der. For det meste holder de sig på godset, som er lukket af for offentligheden med et skilt, der forklarer, at uvedkommende ikke har adgang.

Expressen oplyser, at den 70-årige milliardær nogle gange har fået besøg på godset af nogle særdeles kendte ansigter - blandt andet medlemmer af det svenske kongehus og af medlemmer af popgruppen Abba.

»Han har haft den svenske konge på besøg et par gange, det ved jeg. Så plejer kongen at bo hos Persson, og hans følge bor på The Bell,« fortæller Anthony Luke, der bor i Ramsbury, til det svenske medie.

Det er ikke nogen hemmelighed, at Persson-familien har et tæt bånd med den svenske kongefamilie.

Da Stefan Persson tidligere på måneden fejrede sin 70-års fødselsdag, var både kong Carl Gustaf, dronning Silvia, kronprinsesse Victoria og prins Daniel blandt gæsterne.

På trods af de kendte gæsters ankomst til festen, valgte hovedpersonen selv - sammen med sin hustru Carolyn Denise Persson - at snige sig ind ad en bagdør.

Ligesom deres far, lever Stefan Perssons tre børn også deres liv væk fra rampelyset.

Den ældste søn - Karl-Johan Persson - overtog som administrerende direktør i H&M i 2009, og i 2014 havde han ifølge Expressen hele 116.000 ansatte under sig.

Han er sjældent i medierne, og når han har været det, har han blandt andet forklaret, at han ikke bryder sig om at køre i dyre biler for på den måde at undgå nødvendig opmærksomhed, ligesom han i et interview med Expressen for nogle år siden forklarede, at han sjældent bestiller et værelse på luksushoteller.

»Nej, selskabets (H&M, red.) værdier er i tråd med mine egne værdier. Jeg er forsigtig med selskabets penge, og jeg bor i lighed med mine kolleger på simple hoteller,« forklarede han.

ARKIVFOTO af Stefan Persson.
ARKIVFOTO af Stefan Persson. Foto: SCANPIX SWEDEN
Vis mere

Det mellemste barn - datteren Charlotte Söderström - lever et tilbagetrukket liv i Stockholm, mens hun uden for Båstad driver et stutteri.

Den yngste søn - Tom Persson - arbejder ikke i familiekoncernen, men i filmindustrien. Ifølge de svenske medier er det svært bare at finde et billede af ham alene eller sammen med sin hustru, som han blev gift med sidste år, fordi de fører en meget diskret livsstil.

Stefan Persson stiller kun sjældent op til interviews for at værne om sit privatliv - og det gør også, at hans venner og bekendte ikke udtaler sig om ham, skriver Expressen.

I forbindelse med hans 70-års fødselsdag ringede det svenske medie rundt til flere af hans venner og bekendte, men ingen ønskede at sige noget 'unødigt', lød det.