For fire uger siden kæmpede hundredvis af unge for livet i det kolde vand omkring Utøya.

I dag patruljerer bevæbnet politi i hurtige speedbåde på alle sider af den lille klippeø.

Omkring 600 pårørende til de 69 ofre, der blev dræbt af Anders Breivik på Utøya 22. juli, har nemlig takket ja til myndighedernes invitation om at besøge stedet, hvor deres kære blev dræbt.

- Vi har behov for information. Vi vil gerne se det, vi vil vide alt, siger Heidi og Vidar Edvardsen, der mistede deres 18-årige søn Andreas på øen.

De har stadig svært ved at forstå, hvad der egentlig skete, og begge fortæller til bt.dk, at besøget skal hjælpe dem med at tage det hele ind.

På Sundvollen Hotel, der for fire uger siden fungerede som opsamlingssted for både pårørende og overlevende, har forberedelserne til besøget summet i flere dage. Her bor et stort antal frivillige fra Sivilforsvaret, ligesom hotellet fungerer som base for et meget stort antal betjente, der er udkommanderet for at sørge for sikkerheden i området.

Ikke bare på øen, men også på vandet og i de omkringliggende byer.

- Vi har været her hele tiden, men vi er mange flere nu. Det er på grund af de efterladte, der besøger øen fredag og de overlevende, der skal derud lørdag, siger en lokal indsatsleder til bt.dk.

På udsigtspunktet, der hæver sig fra fastlandets klipper ud mod vandet og Utøya, ligger blomsterne stadig tæt. Midt mellem brændende lys og håndskrevne kort.

- Jeg synes, det er trist, at så mange unge mennesker skulle dø på den måde, har 10-årige Nokkve fra Oslo skrevet på et stykke papir, der er lamineret og holdt nede af en sten. Ved siden af en buket roser og spidsen af det norske flag.