Rapporten på 363 sider kommer med en lammende dom.

Storbritanniens største politistyrke, Metropolitan Police i London, er ødelagt og rådden – og gennemsyret af kvindehad, homofobi og institutionel racisme. Den offentlige tillid er også væk.

»Det her ryster hovedstaden ind til benet, det er der slet ingen tvivl om,« siger B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg, udtrykker det:

»Det fylder alt i medierne herovre, og det er altså samtidig med, at Kina besøger Rusland, der er finanskrise, og Frankrig brænder.«

Metropolitan Police har ikke just levet op til mottoet under logoet her: 'Arbejder sammen for at tryggere London'.
Metropolitan Police har ikke just levet op til mottoet under logoet her: 'Arbejder sammen for at tryggere London'. Foto: SHAUN CURRY
Vis mere

Undersøgelsen af tilstanden hos politiet i London er blevet offentliggjort tirsdag. Den blev sat i værk efter det meget omtalte drab på Sarah Everard i 2021, hvor hun på åben gade i London forinden blev bortført af en gerningsmand, betjenten Wayne Couzens.

Siden er en anden betjent, David Carrick, blevet afsløret som serievoldtægtsforbryder.

Kvinden bag rapporten, Louise Casey, er blevet spurgt, om der kan være andre betjente som dem hos Metropolitan Police den dag i dag.

Hendes svar: »Jeg kan ikke i tilstrækkelig grad forsikre om, at det ikke er tilfældet.«

Louise Casey har udarbejdet rapporten.
Louise Casey har udarbejdet rapporten. Foto: Kirsty O'Connor
Vis mere

B.T.s Jakob Illeborg: »Og det er altså den største politistyrke i Storbritannien, vi taler om. Men det er en politistyrke, som på mange måder ser ud til at være pilrådden. Og er endt i at være noget, som folk er bange for og ikke stoler på.«

I rapporten optræder videre en række konkrete eksempler på problemerne hos Metropolitan Police, der stadig overvejende består af hvide betjente på trods af Londons diversitet:

  • En kvindelig betjent har forsøgt at begå selvmord, fordi hendes anmeldelse af en anden betjents sexovergreb blev negligeret.
  • Der er homoseksuelle betjente, der er bange for deres kollegaer – og som går over på den anden side af gaden, når de ser andre betjente.
  • Der har været konkurrencer i afdelinger om, hvor ofte mandlige betjente kunne få kvindelige studentermedhjælpere til at græde.
  • 12 procent af de kvindelige betjente har oplevet at blive chikaneret eller decideret angrebet på arbejdet. Altså af kollegaer. En tredjedel har oplevet sexisme.
  • En muslimsk betjent har fået proppet bacon i sine støvler, en sikh har oplevet at få sit skæg klippet af.

Og det er altså bare, hvordan betjentene har behandlet hinanden. På samme vis skulle befolkningen i London være blevet udsat for tilsvarende behandling.

»En rovdyragtig og uacceptabel adfærd har fået lov at blomstre,« siger Louise Casey, der videre konkluderer, at der har eksisteret en »fornægtelseskultur«, som har ført til, at der i dag er flere indbyggere i London, der har mistro til politiet end tiltro.

B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg.
B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg.
Vis mere

Den øverste chef for Metropolitan Police, Sir Mark Rowley, har accepteret det, han kalder for »diagnosen« for den politistyrke, han overtog ledelsen af sidste år.

Han udtaler, at han føler »skam og anger« over de »rystende eksempler på diskrimination, svigt af lokalsamfund og ofre.«

Også Londonds borgmester, Sadiq Khan, har accepteret de »overvældende beviser«.

»Jeg vil være urokkelig i min beslutning om at støtte og holde den nye kommissær til regnskab, mens han gennemgår styrken,« siger han.

Endnu er der ingen konkret løsning i spil, selvom rapporten lægger op til simpelthen at splitte Metropolitan Police op i mindre bider.

»Der skal ske noget radikalt. Flere eksperter har her til morgen peget på, at 'Met Police' er blevet så stor, at den er svær at håndtere, og det er svært at vide, hvor de mange rådne æbler er – og der er mange,« siger B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg:

»Vi er nået til et punkt, hvor den offentlige tilslutning er så lav, at vi kommer til at se en fuldstændig gentænkning af politistyrken i Europas største hovedstad.«