Størstedelen af danskerne tror, at Iran er ved at bygge atomvåben, og flere end hver fjerde er klar til at sende Danmark i krig mod præstestyret.

Danskerne tror ikke Irans præsident Ahmadinejad over en dørtærskel, når han hævder, at Irans atomprogram kun skal bruges til fredelige mål. Flere end tre ud af fire danskerne er ikke i tvivl om, at Iran arbejder på at bygge en atombombe, skriver metroXpress. Samtidig er danskerne det folk, der er parat til at gå længst for at stoppe Ahmadinejads fremskredne muligheder for at sætte et atomsprænghoved på langtrækkende missiler i en tværnational undersøgelse fra YouGov. Flere end hver fjerde dansker, 27 procent, er nemlig parat til at sende danske landsoldater i krig mod Iran, og det gør danskerne mere risikovillige end både amerikanerne, briterne, tyskerne og vores nordiske brødre i Norge og Finland. Det viser en YouGov-måling af de forskellige befolkningers holdning til at gribe ind over for Iran med alt fra økonomiske sanktioner over målrettede likvideringer til cyberkrig, bombning af atomanlæg eller indsættelse af landstyrker.

SKAL DANMARK SENDE SOLDATER I KRIG FOR AT FORHINDRE IRAN I AT FÅ ATOMVÅBEN. DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN Danskernes relativt store krigslyst kommer ikke bag på lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarskademiet. - Siden Murens fald har Danmark ændret udenrigs- og sikkerhedspolitikken fra at være skeptisk over for militære indgreb til en aktivistisk kurs, hvor det er legitimt at anvende militær magt, hvis det tjener danske interesser som at forebygge terror, som vi ser i Afghanistan, eller tjener et humanitært formål som i Libyen, siger han til metroXpress. Han henviser til, at over 80 procent af danskerne støttede den danske deltagelse i Libyen. - Så i den forstand er 27 procent et lille tal. Men det skyldes, at det vil være halsløs gerning at starte en landkrig i Iran med 50 millioner indbyggere. Det ville blive en meget grim ting, og det kommer ikke til at ske. Når danskerne er mere villige til at sende danske soldater til Iran end amerikanerne og briterne, skyldes det også krigstræthed i USA og Storbritannien. - Amerikanerne og briterne ved jo godt, hvem der i så fald skulle trække det store læs. Mens Danmark ville kunne nøjes med at sende 200 soldater af sted, ville de skulle sende i tusindvis og lide store tab og voldsomme økonomiske omkostninger, siger Peter Viggo Jakobsen. I stedet hælder amerikanerne til cyberangreb mod præstestyrets atomanlæg og målrettede likvideringer af iranske atomvidenskabsmænd. Det støttes af henholdsvis 56 og 26 procent af amerikanerne mod 44 og 17 procent af danskerne. - Amerikanerne støtter i højere grad end danskerne likvideringerne, fordi det er en traditionel metode i amerikansk udenrigspolitik, mens danskerne ikke har vænnet sig til den tanke. Vi har allerede set cyberangreb mod Irans atominstallationer og stribevis af likvideringer. Det er meget usundt at være atomvidenskabsmand i Iran i øjeblikket, siger Peter Viggo Jakobsen. Politisk er der heller ikke den store opbakning til en offensiv militær strategi. - Det overrasker mig, at der er så mange danskere, der er parat til et militært angreb på Iran. Men de sidste 10 år har påvirket befolkningen til at tro, at man kan løse alle problemer med militære angreb. Men det er ikke løsningen i Iran. Det ville være helt håbløst militært. Der er ikke noget alternativ til de økonomiske og diplomatiske sanktioner og forhandlinger, siger SF's forsvarsordfører Holger K. Nielsen til metroXpress.

Synes du, at Danmark skal sende soldater i krig for at forhindre Iran i at få atomvåben? Kommer det bag på dig, at så mange danskere er for en Iran-krig?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T.