Lyt til artiklen

Der bliver hamstret drikkevand, konservesmad og sandsække i store dele af Floridas kystområde, hvor orkanen Ian forventes at ramme i løbet af onsdag.

Jeg har boet i USA i 25 år og har oplevet mange orkaner, men som det er lige nu, ser den her ud til at blive den hårdeste, lyder det fra danske Morten Christoffersen, der er opvokset i Hillerød uden for København.

I dag bor han i Tarpon Springs, som ligger nord for Tampa Bay og St. Petersburg – to af de områder, der forventes at blive hårdt ramt, hvis Ian ikke ændrer retning.

Beregninger forudser, at orkanen kan medføre vandstigning på adskillige meter, og flere steder kan regne med op til 50 centimeter regn og vindstød på op mod 200 kilometer i timen.

Det kan i værste fald betyde katastrofale oversvømmelser og livstruende stormfloder, og statens guvernør, Ron DeSantis, har da også opfordret borgerne til at tage evakueringspåbud seriøst.

Morten Christoffersen bor i en såkaldt evakueringszone A. Dermed er han i et af de områder, der står højest på evakueringslisten.

Alligevel har han ikke tænkt sig at forlade sin lejlighed, men han har sikret sig, at han har vand, brød og fuldt opladte batterier til flere dage, ligesom han også har flyttet flere af sine surf- og paddleboards op i lejligheden. Resten ligger surret fast i garagen, så de ikke kan forårsage skade, hvis vinden tager fat.

»Jeg bor på anden sal i en nyere bygning, så jeg er ikke så udsat lige her, hvor jeg er. Men det kan det blive katastrofalt for St. Petersburg og Tampa, fordi det er så lavtliggende områder og er lige ud til vandet,« varsler den 54-årige dansker.

Evakueringspåbuddet i hans bydel er heller ikke decideret lovpligtigt, forklarer han.

Det er ikke sådan, at politiet arresterer dig, hvis du ikke forlader stedet. Det handler mere om, at vælger du at blive, skal du ikke regne med, at nogen kommer og redder dig, siger Morten Christoffersen, der til dagligt arbejder som advokat med speciale i immigration.

Han anslår, at 25 procent af indbyggerne i Tarpon Springs har forladt hus og hjem for at søge sikkerhed andre steder, og han beskriver stemningen i byen som trykket og spøgelsesagtig. Butikshylderne er rippet for proviant, mens mange facader er dækket af sandsække og træplader. Alligevel er han ved nogenlunde godt mod.

Den sidste store storm, der havde kurs mod Tampa, nåede at tag et skarpt højresving, inden den ødelagde Port Charlotte, der ligger sydpå. Så jeg tænker, at vi stadig kan nå at undslippe, men ja, det er fuldstændig uforudsigeligt, og lige nu ser det ikke helt godt ud.

Pia Hovgaard Ellison arbejder til daglig som ejendomsmægler i Tampa i Florida. PRIVATFOTO
Pia Hovgaard Ellison arbejder til daglig som ejendomsmægler i Tampa i Florida. PRIVATFOTO
Vis mere

Pia Hovgaard Ellison, der oprindeligt er fra Viborg, men har boet de seneste 20 år i Florida, er noget mere bekymret og har haft travlt med at forberede sig på orkanens potentielle ødelæggelser.

Den kan blive et monster. I de 20 år jeg har været her, er det absolut den værste orkan, jeg har set have retning mod Tampa Bay, fastslår den 49-årige dansker, der arbejder som ejendomsmægler.

Hendes lille træbungalow fra 1925 ligger i Tampa-bydelen Seminole Heights, et godt stykke væk fra kysten, og selvom hun ikke forventer oversvømmelser, frygter hun de vindstød, 'Ian' kan føre med sig.

Min største bekymring er træerne på min og naboens grund. Hvis de vælter den forkerte vej, rammer de mit hus, forklarer hun.

Butikker i i Tarpon Springs, hvor hvor danske Morten Christoffersen bor, forsøger at forskanse sig for stormen. FOTO: Morten Christoffersen
Butikker i i Tarpon Springs, hvor hvor danske Morten Christoffersen bor, forsøger at forskanse sig for stormen. FOTO: Morten Christoffersen
Vis mere

Allerede siden weekenden har hun været i gang med at sikre sig så godt som muligt. Hun har flyttet sin gamle campingvogn, der før stod på terrassen, ind under garagen, og brugt timevis på at flytte to paller tonstunge fliser, der skal bruges til en ny indkørsel.

Før stod de foran huset, men de kan jo blive de rene projektiler, hvis vinden får fat i dem, forklarer Pia Hovgaard Ellison, der nu har placeret stakkene af fliser, så de ligger i læ mellem hendes eget og naboens hus.

Da B.T. taler med hende, mangler hun stadig at få styr på potteplanterne på verandaen og løse genstande i baghaven. Hun skal også have lagt poser med vand i fryseren, så hun kan holde sine fødevarer kolde, når strømmen går. For det vil den helt uundgåeligt gøre, fortæller hun.

Men jeg har rigeligt med ekstra drikkevand og dåsemad, jeg kan varme på mit lille campingblus, så jeg kan få noget at spise, så længe vi er uden strøm. Det kan jo nemt vare i flere dage.