Det er tre meget påvirkede danskere, B.T. fanger på telefonen, efter orkanen Ian har raset sin vej igennem det sydvestlige Florida.

De bor alle tre i nogle af de områder, der er blevet hårdest ramt af de enorme vindstød og massive vandmasser, og selvom deres oplevelser er forskellige, er de enige om én ting:

De har aldrig nogensinde oplevet noget lignende.

»Der ligger både skyllet langt op på land overalt. Det ligner noget fra Mad Max-film,« fortæller Henning Lorenzen, der for nylig er flyttet fra Maryland til Naples i Florida.

Privatfoto
Privatfoto
Vis mere

Her bor han og hans 18-årige søn midlertidigt i et par lejede værelser i et hus, som ligger direkte ned til vandet.

I husets baghave ligger en fremmed båd også skyllet helt op på grunden, der i det hele taget er et virvar af væltede træer, vragdele og vildfarne paddleboards.

»Sådan ser det ud i alle nabohaverne,« fortæller 56-årige Henning Lorenzen, der oprindeligt er fra Fanø.

I dag arbejder den kokkeuddannede dansker som general manager i en virksomhed, der leverer måltider til ældre, og under orkanen arbejdede han også for at sikre sig, at de ældre fik noget at spise.

Henning Lorenzen har boet i USA i 30 år.
Henning Lorenzen har boet i USA i 30 år.
Vis mere

»Det er helt uforståeligt. Da jeg kørte afsted, så alt normalt ud, og da jeg endelig kunne komme tilbage til min søn, der befandt sig sammen med husets 80-årige udlejer, var hele landskabet forandret. Alt er smadret til uigenkendelighed,« siger Henning Lorenzen.

Han forudser, at det kommer til at tage måneder og år, før der er ryddet helt op.

»Florida vil helt sikkert være mærket af det her længe. Både økonomisk og mentalt. Ud over at tusindvis af mennesker har mistet alt, hvad de ejer, tør jeg slet ikke spå om den arbejdsløshed, der vil ramme alene i min branche. Det vil jo tage månedsvis, før restauranter og hoteller er oppe at køre igen,« siger Henning Lorenzen.

Det hus, han og sønnen bor i, har umiddelbart ikke lidt alvorlige skader, men i garagen stod en ny bil, der er helt ødelagt, ligesom nabohuset har en mur, der er kollapset.

Privatfoto.
Privatfoto.
Vis mere

»Vi har været heldige. En af mine kollegaer fik knap to meter vand i sit hus og har mistet alt. Han kom på arbejde og brød fuldkommen sammen,« fortæller Henning Lorenzen.

Trine Andersen bor i North Port syd for Sarasoto, hvor hun var alene i sit hus sammen med sine to hunde under orkanen. På hendes nabogrund, hvor der før stod meterhøje palme- og egetræer, er der nu kun træstubbene tilbage.

Selvom hendes hus ikke har fået voldsomme skader, var det nogle frygtindgydende timer, hun gennemlevede, da Ian ramte.

»I fem timer havde vi en vindstyrke på 156 mi/h, og vindstødene kom helt op på 190 mi/h. Til sidst måtte jeg slæbe en kommode hen foran min hoveddør, fordi den simpelthen var ved at blæse ind,« fortæller 54-årige Trine Andersen.

Trine Andersen bor i North Port syd for Sarasota. Foto: Privat
Trine Andersen bor i North Port syd for Sarasota. Foto: Privat
Vis mere

I tre timer pressede hun sin kropsvægt ind mod kommoden, imens hun kunne se, hvordan hoveddøren nærmest dansede i dørkarmen.

»Jeg har aldrig før været så bange. Det var som om, jeg gik i trance og fandt nogle ressourcer frem, jeg ikke anede, jeg havde,« siger hun tydeligt berørt.

»Når jeg ser på mine naboers situation, er det så ulykkeligt. Jeg har været yderst heldig at have et nybygget hus, der kunne klare presset. Når jeg får lidt ro, vil jeg skrive en meget hjertevarm tak til dem, der har bygget huset, fastslår Trine Andersen, som har boet i Florida i 14 år og til dagligt arbejder som økonomisk rådgiver.

Hun tilføjer, at hun heller aldrig vil glemme de lyde, der fulgte med orkanen.

»Det var som en aggressiv hylen, der skar helt ind til benet. Så intenst og uhyggeligt.«

Michael Pedersen, der er opvokset i Espergærde nord for København, men har boet i USA siden 1972, valgte sammen med sin amerikanske kone at forlade deres hjem i Punta Gorda, Florida, inden Ian ramte.

De checkede i stedet ind på et hotel uden for orkanens rækkevidde, men det syn, der mødte dem, da de vendte tilbage til Punta Gorda torsdag eftermiddag, var rystende.

»Det kan nærmest ikke beskrives med ord. Hele området er ødelagt. Det er, som om der er smidt en bombe,« siger Michael Pedersen, og fortæller, at parret under bilturen tilbage til deres nabolag passerede kilometervis af udrykningskøretøjer. Ambulancer, politibiler og brandbiler.

»Selvom jeg før har set konsekvenserne af eksempelvis Katrina og Irma på fjernsynet (tidligere orkaner fra hhv. 2005 og 2017, red.) har jeg aldrig set denne slags ødelæggelser så tæt på. Det gjorde mig meget berørt,« siger Michael Pedersen, der arbejder som konsulent inden for fødevareindustrien.

»Vores eget hus har kun lidt skader på taget, hvor der også er kommet vand ind, men vi har været helt utroligt heldige. Der er mange steder omkring os, hvor husene er fuldstændig jævnet med jorden,« fortæller han.

Bare hundrede meter væk fra vores ejendom, stod der et hus, der nu er helt væk. Det er ganske simpelt væk. Den 67-årige dansker og hans kone har ingen strøm, men de har deres gasgrill, som de i den kommende tid vil varme deres måltider og kaffe på.

Strømmen forventer de nemlig ikke er tilbage før om mange dage. Ægteparret har dog planlagt, at de allerede fra i morgen vil forsøge at lave store portioner mad, som de vil dele ud i området.

»Selvom vi selvfølgelig er kede af, hvad der er sket med vores eget hus, og vi skal have det repareret hurtigst muligt, må vi hjælpe, hvor vi kan,« siger han.