Mens Europa desperat forsøger at få bugt med den frygtede coronavirus, begynder der at tegne sig et noget andet billede i Kina.

For skal man tro de kinesiske myndigheder, så falder antallet af smittede dagligt.

Det gælder ikke mindst i coronavirussens tidligere epicenter, Wuhan, hvor man ifølge kinesiske myndigheder har registreret nul nye tilfælde for første gang, siden virussen brød ud.

Og den positive udvikling kan mærkes hos borgerne i Wuhan, fortæller danske Karsten Dan Andersen til B.T.

Karsten Dan Andersen og hustruen, Hefang, da de endnu var sammen i Wuhan.
Karsten Dan Andersen og hustruen, Hefang, da de endnu var sammen i Wuhan. Foto: Karsten Dan Andersen
Vis mere

Han er bosat i Wuhan med sin kinesiske hustru, men er i øjeblikket på forretningsrejse.

»De jubler jo, og der er ingen tvivl om, at de bliver gladere dag for dag. Man er også begyndt at lempe på restriktionerne, så man nu gerne må besøge sin familie, hvis de bor inden for det boligkompleks, man selv bor i,« fortæller han og tilføjer:

»Mange steder i Kina bor man i aflåste boligkomplekser, men hvor vi før slet ikke måtte gå ud, så må man gerne være inden for det aflåste område nu,«

Der er dog endnu et stykke vej til, at der bliver åbnet helt op i byen, men ifølge Karsten Dan Andersen vil det formentlig ske i løbet af de to første uger i april.

»Men de skal stadig være forsigtige, så mange kommer til at tage deres forholdsregler, når der bliver åbnet helt op.«

Og det er med god grund. Ifølge Johns Hopkins-universitet har næsten 68.000 personer været smittet med coronavirus i Hubei-provinsen, som millionbyen Wuhan ligger i.

Af dem er 3.130 personer døde på bare få måneder.

Vi forsøger at komme os

Vender man blikket længere mod øst, så er der også så småt begyndt at tegne sig et noget mere positivt billede.

Emil Bredahl, hans koreanske hustru og deres barn.
Emil Bredahl, hans koreanske hustru og deres barn.
Vis mere

Sydkorea har ligesom mange andre lande været ramt af coronavirussen, og en opgørelse fra Johns Hopkins-universitet viser, at mere end 8.000 personer har været smittet, mens foreløbig 91 personer er døde.

Men ligesom i nabolandet oplever Sydkorea også et markant fald i antal smittede, og det begynder at kunne ses i gadebilledet, fortæller Emil Bredahl, der bor i Seoul og har boet der i 15 år.

»Det er gået fra, at der var øde stort set alle steder, til, at man nu ser mennesker på gaden. Alle har dog masker på, og det er sjældent, at man i det hele taget ser nogen uden masker,« fortæller han og tilføjer, at folk står i lange køer for at købe masker.

»Men der er ligesom en anden forståelse for, hvordan vi skal være over for hinanden i samfundet nu. Alle er i en slags genopbyggelsesfase, fordi det selvfølgelig har ramt landet hårdt.«

Folk står i kø for at købe masker i Sydkorea. Dit personnummer afgør, hvilken dag på ugen du må købe masker.
Folk står i kø for at købe masker i Sydkorea. Dit personnummer afgør, hvilken dag på ugen du må købe masker. Foto: Emil Bredahl
Vis mere

I Sydkorea har de hverken lukket grænserne, skolerne, arbejdspladser eller på andre måder lukket landet ned. Strategien har i stedet været, at man testede så mange personer som muligt.

Sydkorea har testet mere end en kvart million indbyggere ifølge Wall Street Journal, og man er altså nået til et punkt, hvor antallet af raskmeldte hver dag er højere end nye smittetilfælde.

»Det betyder også, at man hurtigt har kunnet finde smittekilden,« siger Emil Bredahl.