Mange børn udråbes i Afrika som ’heksebørn’. Danske Anja Ringgren Lovén vil have de ansvarlige i retten

Tortur, en levende begravelse og hængning. Det er blot nogle af de forfærdelige ting, børn i Afrika kan opleve, hvis de bliver beskyldt for at være hekse – en beskyldning, der faktisk er ulovlig i Nigeria, hvor den danske nødhjælpsarbejder Anja Ringgren Lovén bor. Hun vil have de ansvarlige for beskyldningerne i retten og straffet, fortæller hun til BT.

Den 37-årige dansker blev verdenskendt, da hun i februar i år viste den barske side af sit nødhjælpsarbejde på Facebook. Her lagde hun et billede op af en lille dreng, hun kaldte Hope. Han var tydeligt afkræftet og døden nær, fordi hans familie havde efterladt ham i den tro, han var et heksebarn. Sammen med sin kæreste har Anja Ringgren Lovén et børnehjem i Nigeria, hvor de hjælper børn som Hope, der bliver beskyldt for at være hekse. Beskyldningen kommer dog sjældent fra forældrene selv.

Billedet af Anja Ringgren Lovén, der giver Hope en tår vand, gik viralt i februar i år. Billedet er taget sekunder efter, den danske kvinde mødte den lille afrikanske dreng. Vis mere

»Det kan være en præst, heksedoktor, et familiemedlem langt ude, en nabo«, fortæller Anja Ringgren Lovén til BT, og understreger at beskyldningen har at gøre med den enorme overtro, der hersker i afrikanske landsbyer. Slår en høst fejl eller dør et familiemedlem, bliver børnene gjort til syndebukke.
Men siden 2010 har det faktisk været ulovligt at anklage børn for hekseri i Nigeria. Anja Ringgren Lovén fortæller dog, at det ikke betyder, at byerne lever efter reglerne. Hun vil gerne sætte en stopper for, at byerne lever efter det, hun selv kalder ’junglelov’. Hun vil finde de skyldige:

»De her mennesker skal da retsforfølges. De torturerer jo børn, hænger dem i træer, begraver dem levende, slår dem og så videre. Mange af de børn, vi har her, har selv beskrevet i detaljer, hvordan de har set andre børn blive brændt levende eller begravet levende, og det har været deres venner«, fortæller danskeren og uddyber, at hendes organisation Din Nødhjælp går meget op i at oplyse. Anja Ringgren Lovén mener nemlig, at det er vejen frem, hvis overtroen skal bekæmpes.

Og samtidig skal de skyldige stoppes. Anja Ringgren Lovéns organisation samarbejder med politiet, som er med inde over alle sager. Dels fordi de skal, da alle sager om børn skal indberettes, men også for netop at kunne stille de ansvarlige for børnenes skæbne til ansvar. Det sker ved, at børnene bliver taget med tilbage til familien sammen med nogle fra organisationen.

»Vi tager ud med børnene og sætter os for at tale roligt med familien. Så finder vi ud af, hvem der har gjort hvad. Ved at have børnene med, kan de se, de er sunde og raske, for ofte tager vi dem først med et år efter, hvor man kan se en kæmpe forvandling«, fortæller Anja Ringgren Lovén.
På billedet ses danske Anja Ringgren Lovén. Hun vil straffe de mennesker, der anklager børn for hekseri. Vis mere

Og der er en særlig årsag til, at børnene kommer med – udover at vise, at de ikke er hekse:

»Hvis man skal bekæmpe denne her overtro, skal man have fat i selve kernen af problemet, og den ligger ude i landsbyen. Ved at fjerne børnene forbliver problemet stadig derude. Børnene er vores små ambassadører. Det er dem, der skal stå frem«, fortæller hun.
Og selvom det ikke er nemt og samtidig koster mange penge at tage børnenes sager i retten, er det nødvendigt i kampen for at forhindre, at flere børn ender i vejsiden alene ligesom Hope eller bliver dræbt:
»Vi bliver nødt til at gå forrest og vise regeringen, at vi virkelig vil følge denne her lov«, siger den danske nødhjælpsmedarbejder.

Lige nu sidder en mor til en af drengene på børnehjemmet i fængsel efter en retssag. Det skyldes, at hun ville slå sin søn ihjel.

Der er netop nu nye optagelser i gang til dokumentaren, ’Anjas Afrika’, der kan ses på DR2 til oktober.