Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

»Hvis Putin gør det, vil det være en høj risiko, og det kan også føre til hans fald.«

Sådan lyder det fra en dansk senioranalytiker til de seneste spekulationer om, hvad den russiske præsident, Vladimir Putin, mon kan finde på at gøre den 9. maj.

Den dato har fyldt meget den seneste tid i forbindelse med russernes krig i Ukraine.

Flere har spekuleret i, at Vladimir Putin den dag går efter at erklære en form for sejr under landets 'særlige militæroperation' i Ukraine, da man i Rusland den dag afholder 'sejrens dag', hvor man fejrer sejren over Nazi-Tyskland.

Her ses et billede af Vladimir Putin fra den 26. april.
Her ses et billede af Vladimir Putin fra den 26. april. Foto: YURI KOCHETKOV
Vis mere

Ifølge CNN er der dog nu også spekulationer om, at Putin den dag formelt vil erklære krig mod Ukraine – hvor man indtil nu i Rusland blot har omtalt det, der sker i nabolandet, som en 'særlig militæroperation', hvor man blandt andet – ifølge russerne – går efter at 'af-nazificere' landet.

Hvis Putin officielt erklærer krig, vil det kunne muliggøre en fuld mobilisering af de russiske reservestyrker.

Det vil dog samtidig også være en 'højrisiko-strategi' for Putin, vurderer Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker ved Tænketanken Europa og tidligere analysechef i Forsvarets Efterretningstjeneste, på Twitter.

»Der er meget snak om, Putin erklærer krig og begynder massemobilisering den 9. maj. Det sker måske, og det sker måske ikke. Det er sikkert at sige, at det vil være en højrisiko-strategi for Putin. Hvorfor?,« spørger han selv retorisk, før han giver sit svar:

»1) Det vil være en implicit indrømmelse af fiasko af 'den særlige militæroperation', som har været meget succesfuldt i regimets egen fortælling. 2) Hvad vil være målet for krigen? At erobre hele Ukraine? Krig mod ukrainere? Det vil være besværligt at definere omfanget.«

Derudover skriver senioranalytikeren, at det rent praktisk vil tage måneder at gøre de russiske soldater kampklare og sikre, at man har det nødvendige udstyr.

»De russiske styrker i Ukraine er muligvis udtømte og er blevet skubbet tilbage til den tid,« skriver han på Twitter:

»Når alt kommer til alt: Jeg vil ikke udelukke muligheden for, at Putin erklærer krig, men det modsatte er også fuldkommen muligt. Hvis Putin gør det (erklærer krig, red.), vil det være en høj risiko, og det kan også føre til hans fald,« vurderer Jacob Kaarsbo.

For at gøre forvirringen og spekulationerne om, hvad der kan ske den 9. maj, endnu større, har Pave Frans udtalt, at Ungarns leder, Viktor Orban, til ham har fortalt , at det er Ruslands plan at afslutte krigen den 9. maj. Det kan du læse mere om i artiklen HER.

Andre læser også