Den opsigtsvækkende sag om en omstridt dansk frikirkepræst, der beskyldes for seksuelle overgreb på unge og mindreårige i både Danmark og USA, tager nu en ny drejning.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, går ind i sagen og skal formidle det internationale samarbejde om efterforskningen mellem Danmark og USA.

Det fortæller David Vernon, der efterforsker den amerikanske del af sagen hos en politistation i en forstad til Orlando i staten Florida, hvor den danske frikirkepræst har boet siden 2011.

»Jeg har ikke arbejdet meget med internationale efterforskninger, så jeg er glad for, at FBI har tilbudt sin hjælp til at koordinere mellem os og Danmark,« siger David Vernon.

Han fortæller, at FBIs opgave vil være at hjælpe de to politistationer med at samarbejde og udveksle informationer. Det er dansk politi, som via officielle kanaler har bedt om hjælp fra FBI. Berlingske er ikke kommet i kontakt med den FBI-agent, der opholder sig i Danmark, og som skal koordinere på tværs af Atlanterhavet.

I den opsigtsvækkende sag om den danske frikirkepræst beskyldes præsten »R« for i to tilfælde at have krænket unge seksuelt i USA. En af disse unge er under 18 år. I Danmark er han politianmeldt for seksuelle overgreb og krænkelser mod en gruppe unge og børn ned til 13 år i perioden 2006-2011, hvor han var præst i en midtjysk frikirke. Her har tidligere kirkegængere fortalt om onanilege, krænkende adfærd og sextræning med kirkens unge. Præsten er endnu ikke sigtet.

»Ingen Guds mand«

I en forstad til Orlando er politiet i gang med at gennemgå den omstridte præsts elektroniske enheder. Politiet ransagede for lidt over to uger siden mandens hjem i en forstad til Orlando. Her fik de blandt andet adgang til 19 elektroniske enheder.

Politiet i USA leder efter decideret børneporno. Ifølge lovgivningen i Florida gælder det billeder eller videoer af personer under 18 år. I Danmark gælder det personer under 15 år.

»Indtil videre har jeg ikke set billeder af børn, som har seksuel karakter. Jeg har set billeder af mennesker, der har sex, men efter min vurdering er det voksne, der har givet samtykke. Det er billeder, der har en meget privat karakter, og som man ikke ønsker offentliggjort. Men der er ikke noget ulovligt over dem, vi har fundet indtil videre,« siger David Vernon.

Præsten selv har ikke hidtil ønsket at tale med Berlingske. Men præstens advokat, Damon Chase, afviser, at politiet bliver i stand til at rejse en sag mod hans klient.

»Intet, han har gjort, er kriminelt. Der er en forskel på amoralsk opførsel i kirken og egentlig kriminel opførsel. »R« er en religiøs mand. Selv om han ikke har begået noget kriminelt mod folk i staten Florida, landet USA eller Danmark for den sags skyld, mener han alligevel, at han har syndet, og for det beder han om tilgivelse,« siger han.

Præstens advokat kalder præsten for en »leder i vores lokalsamfund«.

Men ifølge det amerikanske politi er det en sandhed med modifikationer:

»Jeg ved fra de billeder, jeg har set, at »R« ikke er en Guds mand. Han er i hvert fald ikke, hvad han udgiver sig offentligt for at være,« siger David Vernon.

Advokaten oplyser, at han og hans klient samarbejder med politiet. Men politiet i Orlando-forstaden har imidlertid en anden holdning. Efterforsker Dave Vernon griner af overraskelse, da Berlingske spørger, om det er rigtigt, at præsten har samarbejdet.

»Det ville være synd at sige,« siger David Vernon.

Blandt andet har præsten ikke ønsket at lade sig afhøre. Han har heller ikke ønsket at aflevere en telefon, som Dave Vernon mistænker, der er beviser på, og som man ikke fandt ved ransagningen

Præsten selv var ikke hjemme, da politiet ransagede hans hjem. Han og hans hustru har sat deres hus til salg, og præsten har aflyst alle planlagte bibelstudier og gudstjenester, der ellers lå fast to gange om ugen.

Politiet i Danmark vil ikke udtale sig om udviklingen i sagen, mens den efterforskes. Men de har tidligere sagt, at sagen »breder sig som ringe i vandet«. Ifølge Berlingskes oplysninger er de oprindeligt otte anmeldelser i Danmark mindst fordoblet inden for de seneste uger.