En indsamling skal hjælpe ofre for de orkaner, der har hærget De Amerikanske Jomfruøer de seneste uger.

Charlotte Amalie. Organisationen Dansk Vestindisk Selskab har startet en onlineindsamling for at hjælpe De Amerikanske Jomfruøer. Alle penge går ubeskåret til ofre på øerne.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

De Amerikanske Jomfruøer er det tidligere Dansk Vestindien. De består af tre hovedøer, Sankt Croix, Sankt Thomas og Sankt Jan samt et par mindre øer. I 1917 blev de solgt til USA.

Øerne er de seneste uger blevet hårdt ramt af orkanerne Irma og Maria, der er blandt de stærkeste orkaner nogensinde målt.

Derfor mener Anne Walbom, formand for Dansk Vestindisk Selskab, at det er vigtigt at hjælpe orkanofrene med det samme.

- Vi har aldrig før samlet penge ind, men det kom helt spontant, da vi så, hvor forfærdeligt det stod til. Det er meget naturligt for os at hjælpe vores søstre og brødre på den anden side af Atlanten, fordi vi jo har fælles historie, siger hun.

Ifølge Anne Walbom er både infrastruktur, bygninger og natur ødelagt på øerne, og mange mennesker står uden hjem, tøj, mad og elektricitet.

Den danske organisation er ikke de eneste fra Danmark, der har rakt ud.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sendte mandag et brev til guvernøren for De Amerikanske Jomfruøer, Kenneth Mapp.

Her skrev han blandt andet, at danske myndigheder er i kontakt med USAs bureau for katastrofehjælp, Fema, for at se på, hvilke konkrete områder Danmark kan bidrage til hjælpen.

Selv om der kan være hjælp på vej fra hele Danmark, mener Anne Walbom stadig, at det er vigtigt med indsamlingen.

- Vi hjælper nok mere enkelte grupper af mennesker eller institutioner som eksempelvis et bibliotek. Det er ikke piskende nødvendigt, at det er der, men det er en god ting, og det er vigtigt, når folk skal tilbage til hverdagen igen, siger hun.

Ifølge Anne Walbom bliver de første penge sendt afsted om en uges tid. Der er ingen slutdato for indsamlingen, fordi Dansk Vestindisk Selskab mener, at der løbende vil være brug for hjælp til genopbygningen.

- Katastrofen er så stor, at der skal meget til, før det er noget, der kan mærkes. Hvis man nærmest har mistet alt, skal der meget til for at hjælpe, så hvis vi bare kan gøre det nemmere for dem, er det godt, siger hun.

Orkanen Irma ødelagde 40 procent af øen Sankt Thomas og 80 procent af øen Sankt Jan. Bagefter ramte orkanen Maria.

/ritzau/