En af de mest omtalte virksomheder i år må efterhånden være Nordic Waste – og det har ikke ligefrem været i en positiv sætning. 

Nu er den danske miljøskandale også nået til udlandet, hvor The Guardian skriver om sagen, som de kalder 'en af de værste miljømæssige katastrofer i landets (Danmarks, red.) historie.' 

I den seneste måned har området omkring Nordic Waste nær Randers været ramt af et voldsomt jordskred. 

Siden har virksomheden og myndighederne kæmpet med at begrænse jordskreddet, blandt andet fordi Alling Å ligger lige ved stedet.

Men det har ikke været muligt at stoppe den forurenede jord, og det er nu endt i en miljømæssig katastrofe.

En katastrofe, der således er stor nok til at nå de udenlandske spalter. 

The Guardian har talt med danske Rene Møller Larsen, hvis virksomhed ligger 500 meter fra stedet. Han fortæller, at lokalområdet er rystede. 

»De er chokerede. Det forurenede jord bevægede sig så hurtigt. Det værste var, at det nåede byen,« siger han til mediet. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) og miljøminister Magnus Heunicke (S) besøgte i sidste uge Nordic Waste sammen med borgmester Torben Hansen (S) og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt. 
Statsminister Mette Frederiksen (S) og miljøminister Magnus Heunicke (S) besøgte i sidste uge Nordic Waste sammen med borgmester Torben Hansen (S) og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.  Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Vis mere

Siden jordskreddet har Nordic Waste og Randers Kommune været i strid om, hvem der skal stå for ansvaret for jordskredet, oprydningsarbejdet og regningen. 

Mens både kommunen og regeringen mener, at det er virksomhedens ansvar, har Nordic Waste 'trukket sig'. 

Fredag i sidste uge erklærede de sig nemlig noget overraskende konkurs. 

Siden har der været ramaskrig fra blandt andet politikere mod Nordic Wastes majoritetsejer, Torben Østergaard-Nielsen, der ifølge Ritzau er god for omkring 42 milliarder kroner. 

Selvom virksomheden har erklæret sig konkurs, kommer kommunen dog ikke til at stå for regningen, der mindst ender på 83 millioner kroner. 

Onsdag kom det nemlig frem, at det i stedet bliver Miljøstyrelsen, der overtager myndighedsansvaret og regningen. 

The Guardian har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Nordic Waste og den danske regering.