Den danske forsker Uffe Holmsgaard Eriksen bor hele marts måned i Istanbul. Storbyen, der lørdag morgen blev ramt af et selvmordsangreb, der kostede fire personer livet. To israelere og to amerikanere. Angrebet har fået ham til at overveje, om han skal rejse hjem før tid.

Han var på forhånd blevet advaret om, at denne weekend kunne blive voldsom. Søndag fejrer kurderne nytår, og anledningen bliver af de kurdiske tyrkere brugt som en politisk kampdag.

»Vi har fået at vide, at det nok var en god ide at blive væk fra store forsamlinger og pladser i den her weekend. Men jeg tror, det kom bag på alle, at det skete i dag(lørdag, red). Alle havde forudset, at det ville blive søndag i forbindelse med det Kurdiske nytår, at der ville være uroligheder med optøjer og sammenstød. Men der var selvfølgelig ingen, der havde forudset et angreb af den her karakter« siger Uffe Holmsgaard Eriksen, der er i Istanbul på forskerophold på det Svenske Institut, som ligger på det Svenske Konsulat bag høje mure og hegn.

Planen var, at den danske forsker skulle være i Istanbul resten af marts måned, inden han skulle fortsætte til Athen. Men angrebet lørdag har fået ham til at genoverveje den beslutning.

»Jeg er bange. Jeg er bekymret for, hvad der sker de næste par dage. Jeg har på fornemmelsen, at det kan eksplodere. Der er noget i luften mellem tyrkerne og kurderne,« siger han og uddyber:

»Jeg er i den heldige situation, at hvis jeg bliver på Instituttet, så er jeg i sikkerhed bag høje mure og hegn. Men jeg er jo taget herned for at se og opleve en masse. Helt ærligt, så er jeg meget i tvivl om, om jeg skal rejse hjem. De her terrorangreb er så vilkårlige, og de kan jo åbenbart ske hvor som helst,» siger Uffe Holmsgaard Eriksen, der er uddannet Teolog fra Aarhus Universitet.

Ifølge Uffe Holmsgaard Eriksen har der i dagene op til angrebet været flere bombetrusler i byen. Det Hollandske Konsulat, det Tyske Konsulat og Den Tyske Skole i Istanbul har alle været lukket siden torsdag på grund af trusler om bombeangreb.

Lørdag morgen ramte bombeangrebet så. I hjertet af Istanbul. Fire døde. Mange sårede og en by i chok efter endnu et angreb.

»Folk forsøger at holde mødet oppe. Jeg har været på bar i aften (lørdag aften, red). Normalt ville her være helt fyldt sådan en aften. Men der sidder kun mig og nogle svenskere, som jeg er ude med. Der er totalt tomt på gaden. De tyrkiske venner, jeg har, er totalt nedslået. Det er virkelig kommet tæt på, for det er ved den store handelsgade lige i hjertet af byen.«

Tyrkiet er i øjeblikket et land i konstant beredskab. På mindre end fire måneder har landet, der danner geografisk bro mellem Europa og Asien, oplevet en række terrorangreb, der har kostet mere end 100 personer livet.

Istanbul blev også ramt af terror i januar måned i år. Den 12 januar sprang en bombe i byens turistcentrum. 10 turister mistede livet og endnu flere blev såret.

Søndag i sidste uge blev hovedstaden i landet, Ankara, ramt af terror. En bil fyldt med sprængstof sprang i luften lige op af en række busser 37 mistede livet og mere end 125 mennesker blev såret.

Derudover har landet været ramt af en række andre angreb. I alt er mere end 100 personer omkommet i Tyrkiet i 2016 i terrorangreb.