Lørdag skal det vestafrikanske land til stemmeurnerne. Landet har tidligere været skueplads for omfattende borgerkrig, men der blæser nye vinde denne gang.

SIERRA LEONE: Verdenssamfundets øjne hviler på Sierra Leone, mens borgerne i det vestafrikanske land lørdag går til stemmeurnerne for at sætte kryds ved deres foretrukne kandidat ved præsidentvalget.

Som situationen i landet er nu, ser det ud til, at valget kommer til at foregå uden de voldsomme uroligheder, der tidligere har sat sit tydelige præg på Sierra Leone og befolkningen. Det fortæller den danske FN-diplomat Jens Toyberg-Frandzen, som FNs generalsekretær tidligere på året udnævnte til stillingen som generalsekretærens repræsentant i det vestafrikanske land.

- Verdenssamfundet følger med i valget, ligesom Sikkerhedsrådet gør det. Men man anerkender, at man har opnået meget i det her land. Man har vendt et krigerisk land om til et fredeligt land, siger Jens Toyberg-Frandzen.

Han forventer ikke, at der bliver uroligheder i forbindelse med selve afstemningen, som mere end 2,5 millioner borgere ifølge valgkommissionen vil deltage i.

- Foreløbigt er der ingen tegn på vold. Der er kun tegn på, at det bliver fredeligt. Man kan jo aldrig garantere, at der ikke sker noget, men indtil videre lover det godt. Der er ingen væsentlige episoder med vold, konstaterer Toyberg-Frandzen.

Den danske FN-diplomat fortæller, at det mest kritiske punkt i forhold til valget vil være, når stemmerne er talt op, og man skal annoncere vinderen.

- Vi må håbe, at dem, der ikke vinder valget, accepterer resultatet. Landet har modnet sig væsentligt, og vi håber, at det går, som det skal. Men det er noget, vi først ved om 10-15 dage fra nu, hvor udfaldet ligger klar, siger han.

Når valget følges tæt, skyldes det i høj grad landets blodige forhistorie, der stadig ligger tæt på. Præsidentvalget er således kun det tredje siden borgerkrigen i Sierra Leone, der varede fra 1991 til 2002, hvor flere end 50.000 mennesker mistede livet.

Det vestafrikanske land har i den grad - som Jens Toyberg-Frandzen også bekræfter - haft store fremskidt siden da, men udtalt arbejdsløshed og fattigdom er fortsat en stor udfordring for mange af landets omkring seks millioner indbyggere.

Ifølge BBC er det primært tre kandidater, der kan gøre sig forhåbninger om præsidentposten. Den nuværende præsident, 59-årige Ernest Bai Koroma, går efter at blive genvalgt for partiet All People’s Congress parti (APC).

Koroma bliver blandt andre udfordret af den tidligere brigadegeneral Julius Maada Bio fra oppositionspartiet Sierra Leone People’s Party (SLPP). Han var ved magten i landet fra januar til marts 1995 efter et kup.

Den tredje udfordrer er advokaten Charles Francis Margai, søn af Sierra Leones anden premierminister Albert Marga. Han stiller op for partiet People’s Movement for Democratic Change (PMDC).

Det kræver et absolut flertal på 55 procent af stemmerne, hvis valget skal afgøres i første runde. Mindst 1.500 soldater er vil være til stede for at sikre, at valghandlingen forløber smertefrit.