Op mod 115.000 syriske flygtninge lever nu i Libanon. I havnebyen Tripoli bor de heldigste flygtninge i huse eller garager. Andre bor under ubeskrivelige forhold, fortæller Dansk Flygtningehjælps chef, Andreas Kamm.

SYRIEN: Syriske flygtninge i Libanons nordlige havneby Tripoli bor mange steder under forhold, som generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, kalder ubeskrivelige.

- Jeg kommer lige fra en familie med seks børn, der bor i et gammelt garveri på kanten af en stor losseplads. Hvor der ikke var en eneste tør plet på gulvet, og hvor de skulle vaske sig og lave mad i rum under hygiejniske vilkår, der trodser enhver beskrivelse, siger Kamm, som i disse dage besøger en del af de områder i Libanon, hvor de godt 115.000 syriske flygtninge har slået sig ned.

- Det er meget i et land, der ikke har mere end godt fire millioner indbyggere, og man kan spekulere på, hvor de næste 100.000 skal være, siger Andreas Kamm til Berlingske Nyhedsbureau.

I øjeblikket er hovedparten indkvarteret hos venner og familie.

Chefen for Dansk Flygtningehjælp vurderer, at op mod 60-70 procent af flygtningene i Tripoli bor under mere acceptable forhold - i garager hos slægtninge, i tomme huse eller har lejet sig ind i værelser rundt om i byen og dens udkant.

I Tripoli er der ikke etableret flygtningelejre som andre steder i landet, så det giver logistiske udfordringer i hjælpearbejdet i forhold til steder, hvor mange flygtninge bor samlet.

Flygtningepresset på Syriens nabolande stiger hele tiden i takt med den forværrede sikkerhedssituation. I det foregående døgn nåede tallet op på 11.000, hvilket er rekord.

Andreas Kamm fortæller, at Dansk Flygtningehjælp blandt andet yder økonomisk støtte til en del flygtninge, så de kan betale husleje, men at man også hjælper familierne med tæpper, køkkenudstyr, hygiejneartikler og andre basale fornødenheder.

- Men bekymringen går på, hvordan de skal klare sig til vinter, som her bliver kold, og så går den på, hvor de næste mange tusinde skal bo, siger han.

Det positive i situationen er ifølge Andreas Kamm, at der er fødevarer tilstede i Libanon, som flygtningene kan købe, så ingen er truet af sult.

- Man kan ikke sammenligne det med et afrikansk land uden fødevarer, og når der er uddeling, kan man indkalde folk vis SMS. Folk kan for eksempel få madkuponer til at indkøbe de ting, som de har brug for. De flygtninge, der er registreret som flygtninge, skal nok få hjælp af organisationer og FN, men der kan sagtens være flere tusinde, der ikke er registreret. Derfor arbejder man også på at få så mange som muligt registreret, så vi kan få opgjort behovene, siger Andreas Kamm

Visse dele af Tripoli har været præget af svære kampe mellem sunnimuslimer og alawitter - den gren af islam, som den syriske præsident tilhører. Derfor er sikkerhedssituationen også en del af udfordringerne i Tripoli.

Dansk Flygtningehjælp holder landsindsamling søndag, hvor en del af pengene skal gå til at hjælpe syriske flygtninge.