Han vil køre landet som en virksomhed, siger dansk ambassadør, der har mødt mulig ny tjekkisk premierminister.

Prag. Lørdag eftermiddag er stemmerne fra det tjekkiske parlamentsvalg næsten talt op, og den tjekkiske politik rykker mod højere.

Det kan ses som paradoksalt, når landet samtidig har en positiv økonomisk vækst og den laveste arbejdsløshedsrate i EU.

Den danske ambassadør i Tjekkiet, Ole Frijs-Madsen, kalder det for et markant resultat for protestpartiet ANO, der er strøget til tops med over 30 procent.

Partiet har blandt andet vundet støtte med løfter om at forsegle Europas grænser og forhindre, at der kommer en eneste flygtning ind i landet.

- Generelt er Tjekkiet et konservativt land. De har en historisk baggrund, der går tilbage til mange års kommunisme. Det kan muligvis være en del af forklaringen.

- Der er en skepsis over for udlændinge. Det er selvfølgelig paradoksalt i forhold til, at økonomien er så god, at der mangler arbejdskraft. Man overvejer at få ukrainere ind, men selv det er også et omdiskuteret spørgsmål, siger han.

Foruden udlændingepolitikken er ANO gået til valg på at sætte skatten ned og erstatte korrupte politikere

Ifølge ambassadøren er der en generel skepsis over for udlændinge i landet - ikke kun hos ANO-partiet.

Det højrenationale parti SPD, der blandt andet har talt for et forbud mod islam i landet, står i optællinger til at få lidt over ti procent af stemmerne.

Den danske ambassadør mødte fredag kortvarigt ANO-lederen, Andrej Babis, der nu står til at blive landets premierminister.

Babis er landets næstrigeste mand, og på den måde kan han sammenlignes med den amerikanske præsident, Donald Trump, der også er en rig forretningsmand, der er gået ind i politik.

- Det er en person, som grundlæggende er en forretningsmand. På den måde ligner han Trump, men hans øvrige retorik er måske ikke som Trump.

- Han mener dybest set, at landet skal køres som en virksomhed. Han mener, at der er for meget bureaukrati.

- Men der er også et paradoks i, at han har talt mod korruption, men samtidig selv har nogle anklager rejst imod sig. Der er en del paradokser, siger Ole Frijs-Madsen.

/ritzau/