Politichefen i Gereshk, der er Danmarks nærmeste allierede i Helmand, er blevet suspenderet på grund af mistanke om et samarbejde med Taleban.

AFGHANISTAN: Det er kun få måneder siden, at Haji Khan Toryalai blev udnævnt til politichef i Gereshk-distriktet, men i den periode er antallet af tilfælde, hvor afghanske politifolk har rettet deres våben mod Nato-soldater og andre afghanske politifolk i området, eksploderet.

For et par dage siden besluttede provinsens politichef derfor at suspendere Toryalai og to af hans nærmeste kolleger, og det bliver lige nu undersøgt, om de tre politifolk samarbejder med Taleban. Det skriver Politiken.

Selv om de danske politifolk arbejder tæt sammen med de mistænkte, er de ifølge chefen for Hærens Operative Kommandos (HOK) Operationsdivision, oberstløjtnant Jens Lønborg, ikke involveret i undersøgelserne.

- Manden er afghansk embedsmand, og det er de afghanske myndigheder, der kører sagen. Vi har ikke fået nogen rapporter fra vores danske politifolk om sagen eller om, hvorfor politichefen er suspenderet, siger Jens Lønborg til avisen.

Efter først at have forsøgt at henvise de mange tilfælde af opgør, hvor afghanske soldater og politifolk har vendt deres våben mod udenlandske soldater eller kolleger, til »kulturelt betingede« sammenstød, har Nato erkendt, at Taleban står bag mindst 25 procent af overfaldene.

Selvom udviklingen ændrer ved billedet af et velfungerende samarbejde mellem afghanere og Nato-soldater, fortsætter danskerne i Helmand deres arbejde uændret, siger Lønborg til Politiken.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.